Bedrag op Belgische zichtrekeningen dikt aan

. © Sagadogo (iStock)

Volgens vergelijkingssite Bankshopper.be doen veel spaarders niet langer de moeite het geld van hun zichtrekening naar hun spaarrekening over te zetten en lopen ze op die manier jaarlijks tientallen euro’s aan interesten mis.

Volgens de cijfers van de Nationale Bank waarnaar Bankshopper verwijst, stond in het derde kwartaal van dit jaar in België 5 miljard euro meer op de zichtrekeningen dan in 2016. De vergelijkingssite meldt ook dat verschillende banken de trend van de stijgende bedragen op de zichtrekeningen bevestigen.

Bij AXA Bank bijvoorbeeld, nam het gemiddelde saldo per klant op de zichtrekening het afgelopen jaar met 11 procent toe. Het gemiddelde saldo op de spaarrekening kende in dezelfde periode slechts een stijging van 6 procent. Vorig jaar was het verschil in stijging tussen de bedragen op de zichtrekening (12%) en de spaarrekening (1%) nog groter, zo bevestigt de bank.

Alternatieven

Bankshopper onderzocht hoeveel intresten spaarders mislopen door geld op hun zichtrekening te laten staan. “Voortgaande op de cijfers van Febelfin en de Nationale Bank weten we dat er gemiddeld 4769 euro op een zichtrekening staat. Dat terwijl er verscheidene alternatieven zijn. Wie dat kapitaal op een traditioneel spaarboekje (0,11% rente) parkeert, is na een jaar sparen 5,2 euro rijker. Wie het bovenstaande bedrag op het spaarboekje van CKV (0,75% rente) zet, strijkt na een jaar sparen 35,76 euro aan intresten op”, meldt Bankshopper.

Voor wie zijn of haar geld minstens acht jaar opzij kan zetten, vermeldt Bankshopper ook de mogelijkheid van spaarverzekeringen, gecombineerd met een beleggingsverzekering. “Onze vergelijking leert dat de beste verzekering in die categorie, Life Plan van Argenta, een gewaarborgde rentevoet geeft van 1,15 procent.”

“Een deel van de opbrengsten wordt weliswaar opgepeuzeld door de premietaks van 2 procent en de kosten, maar een eventuele winstdeelname kan je spaaropbrengsten dan wel weer gevoelig opkrikken. Als we even geen rekening houden met die eventuele winstdeelname zien we dat die 4769 euro na een jaar sparen 52,65 euro opbrengt, inclusief premietaks en instapkosten”, besluit de vergelijkingssite.

Beleggen

Dat mensen steeds minder geneigd zijn het geld van hun zichtrekening over te zetten naar hun spaarrekening, betekent evenwel niet noodzakelijk dat ze er ook verder niets mee aanvangen.

“Uit de populariteit van ons beleggingsplan leiden we af dat steeds meer klanten starten met beleggen. Het is dus mogelijk dat klanten een groter saldo op hun zichtrekening laten staan omdat ze het juiste moment afwachten voor hun belegging”, verduidelijkt Lisa Pieters, woordvoerster bij AXA Bank. “Een andere mogelijkheid is dat ze maandelijks minder overschrijven naar hun spaarrekening dan voordien, omdat ze nu een deel ervan in een pensioenspaarfonds investeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content