Barman doet kassa open: ‘De witte kassa mikt op de grote cowboys, maar zal enkel de kleine uitbaters raken’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Karel Maes is een zelfstandige barman die afgelopen jaar zijn zaak oprichtte. Ondanks zijn beperkte ervaring heeft hij al een uitgesproken mening over de horeace en vooral: de witte kassa. “De staat wil met de witte kassa de grote ‘cowboys’ te pakken krijgen, maar hij zal enkel de kleine uitbaters raken.”

Hoe heb je je voorbereid op de opstart van je zaak?

Karel Maes: “Ik heb zes maanden onderhandeld met de huisbaas voor ik mijn zaak kon beginnen. Voor de financiering van mijn café kon ik gelukkig geld lenen van mijn ouders. Zo kon ik een dure lening bij de bank vermijden. Ik had bovendien geen vast inkomen of eigendom, dus de kans dat een bank mij geld zou voorschieten was zeer klein.

Barman doet kassa open: 'De witte kassa mikt op de grote cowboys, maar zal enkel de kleine uitbaters raken'

“Daarnaast was mijn huisbaas bereid om zelf wat kapitaal in het café te steken. Dat lijkt vanzelfsprekend omdat hij de eigenaar is, maar tegenwoordig zijn er weinig huisbazen die nog geld willen investeren in een horecazaak.”

Wat waren de voornaamste kosten bij de opstart?

Karel: “De meest vanzelfsprekende zaken nemen de grootste happen uit het budget, zoals een muziekinstallatie of keukenmateriaal . Ik heb voor meer dan 20.000 euro aan materiaal gekocht. Het nadeel is dat ik er alleen voor sta. Om toch snel te kunnen werken, heb ik duurder materiaal nodig, bijvoorbeeld de twee professionele microgolfovens die zo’n 1.600 euro per stuk kosten.

“Je kan ook geen café openen zonder een drankvoorraad. De kostprijs daarvan liep al snel op tot 6.000 euro.”

Veel werken voor weinig geld en de staat zwaar sponsoren

Wat zijn de voornaamste wederkerende kosten?

Karel: “Sabam, RSZ en elektriciteit. Voor Sabam betaal ik 1.100 euro per jaar en de sociale bijdragen kosten mij 800 euro per kwartaal. Voor elektriciteit en gas betaal ik maandelijks 240 euro, maar dat zal absoluut niet voldoende zijn. En natuurlijk heb ik mijn eigen loon dat ik elke maand moet uitbetalen. Dat komt nu neer op 1000 euro per maand. Tenslotte moet ik nog 1.250 euro huur per maand betalen.”

In het verleden was je loontrekkende en nu ben je zelfstandig. Wat is het grote verschil?

Karel: “Veel werken voor weinig geld en de staat zwaar sponsoren (lacht). Horecazaken hebben het zeer moeilijk: de eigenaars vragen vaak te veel geld voor de huurpanden of de drankleveranciers verplichten je om drank bij hen te kopen. De kostprijs van een bak bier kan zo oplopen tot 18 euro terwijl diezelfde bak in de winkel 10 euro kost. Het is niet logisch dat een café, één van de draaiende motors achter de drankindustrie, meer moeten betalen voor drank.”

“Ik ken veel collega’s die sukkelen met wurgcontracten waar ze niet onderuit kunnen raken. Vroeg of laat sneuvelen zij en blijven ze achter met een financiële kater.”

De begeleidingsmaatregelen van Bart Tommelein zijn een druppel op een hete plat

Wat vind je van de witte kassa?

Karel: “Als de staat alle horecazaken wil kunnen traceren, dan moet ze daar ook maar voor betalen. Ik zal het geld, ongeveer 400 euro, waarschijnlijk wel kunnen afschrijven, maar het is toch geld dat je niet zelf verdient.”

Barman doet kassa open: 'De witte kassa mikt op de grote cowboys, maar zal enkel de kleine uitbaters raken'

“Ik heb er moeite mee dat ze de witte kassa invoeren voor één bepaalde groep. Die kassa is voor zaken die 10 procent van hun opbrengsten halen uit onverpakte voeding. Het is een belachelijke regel, maar we kunnen er niet onderuit.”

“En laten we eerlijk zijn: de grote ‘cowboys’ die ze willen pakken, zullen door de mazen van het net glippen. Zij kunnen via verschillende achterpoortjes aan die regeling ontsnappen.”

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) heeft al enkele begeleidingsmaatregelen beloofd, zoals goedkopere overuren en versoepeling van studentenarbeid. Zal dat voldoende zijn denk je?

Karel: “Absoluut niet. Dat is een druppel op een hete plaat. De regering kan de horecasector pas echt helpen als ze de uitbaters beschermt tegen drankleveranciers die dwingende contract opleggen.”

Welke tips heb je voor starters?

Karel: “Begin met genoeg budget. Verdubbel het bedrag dat je oorspronkelijk wou investeren want een tegenslag is snel gebeurd.”

“Probeer het bovendien langer dan één jaar vol te houden. Ik kan genoeg voorbeelden aanhalen van handelszaken die de boeken toe doen na enkele maanden. Als je veel investeringen doet, moet je niet verwachten dat je op het einde van je eerste handelsjaar een positieve balans kunt voorleggen. Je moet het even uitzweten, genoeg geld investeren, er in geloven en vooral veel werken.” (NS)

Lees hier de reactie van de staatsecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Bart Tommelein

Partner Content