Armoederisico in België gestegen

© belga

Het risico op armoede of sociale uitsluiting is in 2015 in de Europese Unie opnieuw uitgekomen op het niveau net voor de uitbarsting van de crisis (2008).

23,7 procent van de inwoners leeft met een armoederisico. België zit maar in de middenmoot en ziet het armoederisico stijgen. Ons land scoort ook slecht voor het aantal personen dat leeft in een gezin met lage arbeidsintensiteit.

Volgens de cijfers die de Europese statistiekdienst Eurostat maandag verspreidde naar aanleiding van de werelddag van verzet tegen armoede, waren er in 2015 ongeveer 119 miljoen inwoners van Unie met een risico op armoede of sociale uitsluiting. In drie landen leeft meer dan een derde van de bevolking in armoederisico: Bulgarije, Roemenië en Griekenland.

Armoedekans gestegen

Ons land maakt met 21,1 procent (2,34 miljoen Belgen) zeker geen aansluiting met de koplopers qua lage armoedekans: Tsjechië (14%), Zweden (16%), Nederland en Finland (16,8%) en Denemarken en Frankrijk (17,7%). Ook ons andere grote buurland, Duitsland, doet het bijvoorbeeld beter met 20 procent. België is een van de elf lidstaten waar de armoedekans wel toenam sinds 2008 (20,8%).

De personen met een armoederisico zijn getroffen door minstens één van drie omstandigheden. Het gaat om de armoede op basis van alle inkomsten, ernstige materiële deprivatie en huishoudens met zeer lage werkintensiteit. Voor de eerste twee scoort België beter dan gemiddeld. Maar het aandeel mensen in een gezin met lage arbeidsintensiteit ligt enkel in Griekenland en Spanje hoger. België behaalt 14,9 procent van de bevolking (0-59 jaar) tegenover 10,5 procent gemiddeld.

Het risico op armoede of sociale uitsluiting nam in de EU toe van 2009 tot 2012 (tot circa 25%), om nadien af te nemen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content