‘Akkoord tarieven logopedie is goed nieuws voor patiënten’
Het christelijke ziekenfonds CM noemt het definitief akkoord tussen ziekenfondsen en de logopedisten over de tarieven in 2016 ” uitstekend nieuws”, omdat het remgeld dat de patiënten betalen ongewijzigd blijft.
“Bovendien komt er voor bepaalde aandoeningen, zoals dyslexie of stotteren, ook een vergoeding voor de begeleiding van ouders”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
“Voor ons was het ook belangrijk dat er voldoende financiële garanties waren voor de patiënt”, aldus Van Gorp. Die is er volgens CM gekomen. De patiënt zal in 2016 niet meer uit eigen zak betalen dan vorig jaar. Voor de logopedisten zelf is er een ereloonsverhoging voorzien van 1,3 euro per uur.
Ouderbegeleiding deel terugbetaald
Nieuw is dat voor bepaalde aandoeningen ook ouderbegeleiding voor een stuk terugbetaald wordt. Dat is het geval voor kinderen die lijden aan dyslexie, dysorthografie, dyscalculie (die problemen hebben bij het lezen, schrijven of rekenen, nvdr) en stotteren. Wetenschappelijk onderzoek voor deze aandoeningen heeft aangetoond dat de behandeling van het kind efficiënter verloopt als de ouders mee begeleiden. Uiteindelijk zijn er dan zelfs minder beurten therapie nodig.
Behandelingen voor patiënten met het ‘locked-in syndroom’ worden voortaan levenslang terugbetaald. In bepaalde gevallen zal het voor sommige aandoeningen mogelijk zijn om nog terugbetaling te krijgen bij een hervallen later. Om deze vernieuwingen te realiseren, is het aantal terugbetaalde zittingen voor logopedie verminderd, behalve voor enkele aandoeningen, zoals stem- of gehoorstoornissen. De vermindering van het aantal beurten is gebaseerd op wetenschappelijke evidentie en op het huidige verbruik.
Voor de uitvoering van deze hervorming in de logopedie is het wel nog wachten op de nieuwe wetgeving. Tot dan blijven voor patiënten de tarieven van 2015 geldig. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier