Spanje op een zucht van de rommelstatus

© Reuters

Moody’s verlaagt de kredietrating van Spanje en Cyprus Beide landen hebben Europese noodsteun nodig en moeten bijgevolg een bank achteruit van de kredietbeoordelaar.

Moody’s verlaagt de waardering van Spaanse staatsleningen van Spanje van A3 tot Baa3. Dat is één stapje boven de rommelstatus. De lagere rating is het gevolg van de vraag van Madrid om noodsteun voor zijn banken. Spanje kan maximaal 100 miljard euro krijgen van de overige eurolanden.

Volgens Moody’s stijgt de schuldenlast van Spanje daardoor nog verder na de “dramatische stijging sinds de start van de financiële crisis”.

Fitch
Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vorige week al de rating van Spanje. Maandag kwam er de verlaging door Fitch van de grootbanken Santander en BBVA. Dinsdag volgden achttien andere banken

Het gaat onder meer om de nummer drie, Caixabank, waarvan de kredietscore met één trapje werd verlaagd, tot BBB. Nummer vier Banco Popular werd eveneens een trapje lager gewaardeerd, tot BBB-. Bankia, dat recent nog een aanvraag lanceerde voor 23,5 miljard euro staatssteun, kreeg de score BBB.

Vooral banken die zwaar blootgesteld zijn aan de vastgoedmarkt of een zwakke kapitaalbasis hebben, worden gedegradeerd. Een lagere rating betekent dat de banken een hogere vergoeding zullen moeten betalen om geld op de markten op te halen.

Cyprus

De Moody’s-rating van Cyprus zakt tot Ba3. De Cypriotische banken zijn volgens het bureau zeer kwetsbaar bij een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Er wordt algemeen vanuit gegaan dat de Cyprioten, die al een jaar afgesloten zijn van de financiële markten, zich binnenkort tot het Europese noodfonds EFSF zullen wenden voor bijkomende financiering. Plaatselijke media melden echter dat de regering in Nicosia liever een nieuwe bilaterale lening zoekt.

Vorig jaar kwam Rusland met 2,5 miljard euro voor Cyprus over de brug. Welke landen nu een lening kunnen verstrekken, is niet duidelijk.

De gouverneur van de nationale bank van Cyprus stuurt aan op een noodlening zoals Spanje er een zal krijgen: een tussenkomst van het EFSF, maar enkel voor de banksector. Griekenland, Ierland en Portugal krijgen ook financiële assistentie, maar zij moeten hun hele economie hervormen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content