‘Spaanse banken hebben tot 62 miljard euro kapitaal nodig’

© belga

De Spaanse banken zouden tot 62 miljard euro kapitaal nodig hebben om het slechtst denkbare economisch scenario te overleven. Dat blijkt uit een onafhankelijk rapport van twee consultants.

Het bedrag van 62 miljard ligt aan de onderkant van de vork die de analisten hadden verwacht, met name tussen de 60 en 80 miljard euro.

Volgens de Amerikaanse consultant Oliver Wyman Ltd. zou het financiële systeem in Spanje tussen de 51 en 62 miljard euro nodig hebben. Die berekening werd gemaakt op basis van een terugval van het Spaanse bbp met 6,5 procent, en een daling van de huizenprijzen met maximaal 60 procent ten opzichte van hun piek.

Volgens datzelfde scenario verwacht de Duitse consultant Roland Berger Strategy Consultants een financiële injectie van 51,8 miljard euro voor de Spaanse banken.

De Spaanse regering had beide consultantfirma’s vorige maand aangeduid om te onderzoeken hoe de Spaanse banken er in werkelijkheid aan toe waren. Het gaat hierbij wel om een onafhankelijke onderzoek, dat bedoeld is om het vertrouwen van de belegger in de Spaanse financiële sector en in Spanje als land te herstellen.

Op basis van het resultaat van dit onderzoek zal Spanje beslissen hoeveel financiële steun het wil vragen aan Europa. Europa zette het licht eerder al op groen voor een steunpakket tot 100 miljard euro voor de Spaanse bankensector. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content