S&P plaatst België in negatieve outlook wegens politieke onzekerheid

Het kredietratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft de outlook voor België gewijzigd van “stabiel” naar “negatief”. Het wijst daarvoor naar de “politieke onzekerheid”.

Een verlaging van de rating zelf is mogelijk binnen de zes maanden, als er niet snel een stabiele regering komt. De rente op Belgisch staatspapier schiet omhoog.

S&P behoudt wel de huidige ‘AA+’-langetermijnrating en ‘A-1+’ kortetermijnrating.

De kredietbeoordelaar zegt dat de aanslepende politieke onzekerheid een risico betekent voor de Belgische kredietpositie, zeker gezien de moeilijke marktvoorwaarden in de eurozone. S&P wijst op de moeizame pogingen om een regering te vormen na de verkiezingen en het onvermogen om tot een communautaire consensus te komen.

Belangrijkste punten daarbij zijn de financieringswet, BHV en de hervormingen in de sociale zekerheid, gezondheidsbeleid en arbeidsmarktbeleid.

Volgens S&P zou die onzekerheid nog kwalijkere gevolgen hebben gehad op de kredietpositie ware het niet voor de bekwame en stevige instellingen op federaal en regionaal vlak. Die helpen de regering onder de doelstellingen van een begrotingstekort van 4,8 van het bbp te komen dit jaar. Ook de beter dan verwachte economische groei, als gevolg van de stijgende uitvoer, van zo’n 2 pct dit jaar is goed nieuws voor de begroting, meent S&P.

S&P ziet daarentegen wel risico’s voor de begrotingsdoelstelling van 4,1 procent van het bbp in 2011 en voor de fiscale positie van België in het algemeen. Ondanks een kennelijke politieke consensus over fiscale consolidatie en schuldvermindering, vreest S&P dat de lopende regering slecht is uitgerust om een antwoord te geven op problemen met de overheidsfinanciën.

Er bestaat een risico op een stijgende interestvoet voor de financieringsnood in 2011, luidt het. Anderzijds verwacht S&P niet dat er nog overheidssteun voor de banksector nodig is.

S&P waarschuwt dat de rating met een graad kan worden verlaagd indien het gebrek aan consensus tot gevolg heeft dat de regering haar schuldenafbouw niet kan voortzetten of indien er geen werk kan worden gemaakt van hervormingen om de politieke samenhang te verbeteren.

“Indien België er niet in slaagt snel een regering te vormen, kan een verlaging van de rating volgen, mogelijk binnen de zes maanden. Indien er wel een regering wordt gevormd, maar als die in onze ogen niet efficiënt is inzake fiscaliteit of hervormingen, kunnen we een verlaging overwegen binnen de twee jaar.”

Als het ernaar uitziet dat de regering haar schuldafbouw stabiliseert of verbetert en als er vooruitgang is in andere belangrijke onderwerpen, dan kan de rating stabiliseren op het huidige niveau, aldus Standard & Poor’s.

In reactie op de outlookverlaging ging de rente op staatsobligaties op tien jaar vijf basispunten de hoogte in. De rente op staatspapier van twee jaar schoot meer dan 20 basispunten omhoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content