‘S&P gaat rating Frankrijk verlagen’

© belga

Kredietbeoordelaar Standard and Poor’s gaat de rating van Frankrijk verlagen, melden Europese bronnen.

Hoewel de kredietbeoordelaar de geruchten over een mogelijke ratingverlaging voor Frankrijk niet heeft bevestigd, volgt er volgens bronnen vrijdagavond nog een mededeling van S&P.

Begin december dreigde het Amerikaanse ratingagentschap er al mee de kredietwaardigheid van15 van de 17 eurolanden te verlagen. De dreigende ratingverlaging geldt onder meer voor de zes landen met toprating AAA en voor België, dat sinds eind november een AA-rating heeft. AAA-land Frankrijk riskeert sinds vorige maand zelfs een verlaging met twee stappen. Of ons land uiteindelijk een lagere waardering krijgt, is onduidelijk. De langeteriijnrente (op 10 jaar)stijgt vrijdagnamiddag in ieder geval weer boven de 4 procent-grens.

Geruchten of niet, voor de beleggers is het kwaad al geschied. Nadat de geruchtenmolen op gang werd gebracht, zakten de Europese beursindexen na een vlotte start steeds dieper weg. Omstreeks 16u40 stond de EuroStoxx50 op -1,52 procent, de Bel20 op – 1,33 procent. Na de slotbel valt de schade al bij al nog mee met een verlies van respectievelijk 0,33 procent en 0,57 procent.

De Europese eenheidsmunt moet vrijdagavond ruim 1 procent prijsgeven tot 1,267 dollar. (AfP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content