‘Slovenië wordt zesde euroland dat steun vraagt’

© Reuters

Premier Janez Jansa waarschuwde vorige week reeds voor een ‘Grieks scenario’.

Het is volgens economen slechts een kwestie van tijd alvorens Slovenië het zesde euroland zal worden dat financiële steun aanvraagt, om zijn noodlijdende bankensector boven water te kunnen houden.

Vorige week al kreeg de grootste bank van het land, Nova Ljubljanska Banka (NLB), een hoognodige kapitaalinjectie van de Sloveense regering. Premier Janez Janska waarschuwde dat zijn land, dat sinds 2007 deel uitmaakt van de eurozone, een “Grieks scenario” riskeert, maar benadrukte op de eurotop in Brussel dat de regering “er alles aandoet om een oplossing te vinden en te vermijden dat ze steun moet aanvragen.”

Dat laatste lijkt volgens Europese economen echter onvermijdelijk te worden. “Het wordt steeds waarschijnlijker dat Slovenië de volgende kleine economie zal worden die Europese noodhulp moet aanvragen,” citeert persagentschap Bloomberg econoom Michal Dybula van BNP Paribas SA in Warschau. “Die steun zal gericht zijn op de bankensector.”

Cyprus werd vorige week reeds het vijfde euroland dat moest aankloppen bij het noodfonds van de eurozone. Eerder deden ook Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje dat al. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content