Shinzo Abe doet yen dalen en beurs opveren in Japan

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Het parlement in Japan heeft Abe officieel benoemd tot premier.

Het parlement in Japan heeft Shinzo Abe officieel benoemd tot premier. De yen daalde meteen tot de laagste stand tegenover de dollar in twintig maanden, de beurs van Tokio sloot op de hoogste stand in negen maanden. Shinzo Abe (58) werd vlak voor het sluiten van de beurs benoemd tot premier, tien dagen na de overweldigende overwinning van zijn conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP) bij de parlementsverkiezingen. Hij is de zevende Japanse premier in slechts zes jaar.

In september 2007 was Abe na een jaar vol schandalen moeten aftreden als eerste minister. Nu krijgt hij te maken met een land dat verzwakt is door jaren van economische crisis en verslechterde diplomatieke betrekkingen, vooral met China.

Economie stimuleren Valutahandelaren namen alvast een voorschot op het agressieve monetaire beleid dat Abe beloofd heeft te zullen voeren om de economie aan te jagen.

De yen daalde tot 85,36 per dollar, de laagste stand ten opzichte van de Amerikaanse munt sinds april 2011. Een lage yen is gunstig voor de Japanse export.

Mede daardoor steeg de leidende Nikkei-index 1,5 procent tot 10.230,36 punten, de hoogste slotstand sinds eind maart. Onder meer Nissan, Panasonic en Hitachi klommen meer dan 2 procent.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel eindigde de Kospi-index nagenoeg onveranderd. De beurzen in Sydney en Hongkong waren wegens tweede kerstdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content