Schade op beursvloer blijft beperkt

© belga

De Europese beurzen herstellen dinsdagnamiddag na de dieprode verliezen van de ochtendhandel.

Maandagavond hadden de ministers van Financiën van de eurozone een nota opgesteld om de schuldencrisis te beteugelen. De nota die de aandelenmarkten moest geruststellen, werkte aanvankelijk averechts.

Europese beurzen
Kort na opening moest de beurs van Parijs 1,90 procent prijsgeven. Amsterdam noteerde -1,53 procent, Frankfurt -1,81 procent, Londen -1,47 procent, Athene -2,58 procent, Lissabon -2,59 procent, Madrid -2,66 procent en Milaan -3,26 procent. Uiteindelijk slaagden de beurzen van Milaan (+1,18 procent) en die van Lissabon (+1 procent) erin verlies om te buigen in winst.

Bankaandelen op Euronext

Dinsdag waren het vooral de bankaandelen die rake klappen te verwerken kregen. Op Euronext Brussel liepen de verliezen voor Dexia (-6,3 procent) , KBC (-6,2 procent) en Ageas (-9,5 procent) fors op. Na de slotbel bijt enkel Ageas in het zand met een verlies van ruim 4 procent. Dexia herstelde boven de streep met een winst van 1,58 procent tot 1,87 euro. KBC maakte dezelfde beweging met + 2,88 procent tot 24,48 euro. De Bel20 sloot de handelsdag af met een verlies van ruim 1 procent.

Italië gaat sneller besparen
Om de markten te kalmeren kondigde de Italiaanse voorzitter van de Senaat in de loop van de dag aan aan dat er vaart wordt gezet achter het geplande besparingsprogramma van 47 miljard euro. Het gerucht deed bovendien de ronde dat de Europese Centrale Bank (ECB) Italiaanse staatsobligaties gaat aankopen.

Staatspapier
Dinsdag zijn in ieder geval zowel Italië als Griekenland erin geslaagd geld op te halen op de internationale markten. Italië gaf voor 6,75 miljard euro aan eenjarig staatspapier uit tegen een rente van 3,67 procent. Griekenland verkocht voor 1,625 miljard euro staatspapier met een looptijd van zes maanden tegen een rente van 4,9 procent.

De Belgische schatkist haalde dinsdag ruim 1 miljard euro op, maar moest daarvoor een fors hogere rente betalen, blijkt uit een persbericht van het Agentschap van de Schuld. Staatspapier met een looptijd van twaalf maanden werd verkocht tegen een gemiddelde rente van 1,884 procent. Volgens berekeningen van het financiële persagentschap Bloomberg is dat de hoogste rente in tweeënhalf jaar. Er werd ook nog voor 1,65 miljard euro staatspapier uitgegeven met een looptijd van drie maanden tegen een gemiddelde rente van 1,305 procent.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content