Russische roebel wordt sterker in 2010

© belga

In 2009 kromp de Russische economie met 7,9 procent. Een dieprood cijfer maar toch beter dan verwacht. Voor 2010 ziet het er beter uit.

Rusland ging in 2009 gebukt onder een forse voorraadcorrectie en zwakke gezinsbestedingen. In de tweede jaarhelft kon de economische activiteit zich herpakken, voornamelijk door de remonte van de grondstoffenprijzen.

Als tweede grootste gas- en olieleverancier ter wereld kon (en kan) Rusland profiteren van de olieprijsstijgingen. De economische vooruitzichten zijn gemengd. De gunstige olieprijsvooruitzichten en de kentering van de voorraadcyclus kunnen de komende kwartalen de groei ondersteunen.

Anderzijds heeft de Russische economie nog te kampen met een malaise in de financiële sector en houdt de kredietschaarste de bouwsector onder druk. Het herstel in de olieprijzen sinds midden 2009 was ook goed nieuws voor de centrale bank. Door de lagere olieprijzen eind 2008 dreigde Rusland een aanzienlijk tekort te moeten financieren en werd duidelijk dat de centrale bank de munt moest laten verzwakken.

Bovendien werd het land hard geraakt door de toenmalige extreme risicoaversie, waardoor een muntcrisis en een kapitaalvlucht dreigde. Als de munt zou doorzakken, zou een heuse bankrun (zoals in 1998) op gang komen. Om de munt gradueel te laten verzwakken waren massale wisselkoersinterventies nodig. In minder dan zes maanden tijd daalden de reserves van de centrale bank met bijna 40 procent.

Gelukkig slaagde de centrale bank in haar opzet en kon een bankrun vermeden worden. Ondertussen is zowel de roebel als de reservepositie verstevigd door het herstel in de olieprijzen. Bovendien droegen de herleving van de kapitaalstromen en het herstel in de uitvoersector bij tot een appreciatie van bijna 7 procent sinds het begin van 2010.

De centrale bank, die de muntbewegingen controleert, laat nu de band waarbinnen de roebel beweegt geleidelijk wijzigen. De voortzetting van het herstel in kapitaalstromen en uitvoer kunnen samen met de gunstige olieprijsvooruitzichten voor een verdere gematigde versteviging zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content