Russische gezinnen in nood: ‘Binnenkort wordt 55 procent van het inkomen besteed aan voedsel’

© reuters

Het ziet ernaar uit dat het leven voor de modale Rus nog wat harder wordt dan nu al het geval is. Dat blijkt uit een rapport van de Russische bank VTB.

Een korte beschouwing van het rapport van de Russische bank VTB leert dat een ongebreidelde inflatie, gekoppeld aan een daling van de reële lonen in het land, ertoe zal leiden dat meer dan de helft van het jaarlijkse inkomen van de modale Rus zal worden besteed aan voedsel.

‘Inflatie loopt op tot meer dan 20 procent’

Volgens VTB wordt de hachelijke situatie waarin de Russische bevolking verkeert enkel maar erger door de stijgende inflatie, die volgens de bank binnenkort ‘oploopt tot meer dan 20 procent’. “Voor 2015 voorspellen we dat de huishoudelijke uitgaven van de Russische gezinnen op jaarbasis met 8,5 procent en de gemiddelde inflatie van de voedselprijzen met 18 procent zullen toenemen, met een piek van 21,6 procent in het eerste kwartaal van 2015,” aldus de VTB- analisten Maria Kolbina en Nikolay Kovalev in het rapport. De reële lonen in Rusland liggen inmiddels 9 procent onder het peil van vorig jaar.

‘Ruim de helft van het inkomen wordt besteed aan voedsel’

Volgens de analisten zal het ‘aandeel van voedsel in het geconsolideerde huishoudelijk budget’ verder stijgen van 46 procent naar 50 tot 55 procent in de herfst van dit jaar.”

In de afgelopen twaalf maanden werd de Russische economie zwaar getroffen door de daling van de wereldwijde olieprijzen en de westerse sancties tegen het land voor zijn rol in het Oekraïne-conflict.

Beperkingen op de invoer van levensmiddelen en de opmerkelijke terugval van de roebel – meer dan 40 procent ten opzichte van de dollar in het afgelopen jaar – gekoppeld aan de oplopende inflatie, vormen een steeds zwaarder wordende last op de schouders van de Russische consumenten. De inflatie steeg tot 15 procent in januari, wat betekent dat de poging (renteverhoging tot 17 procent) van de Russische centrale bank om de oplopende prijzen af te remmen, niet gelukt is.

Supermarkten bevriezen de prijzen

Intussen hebben al twaalf winkelketens, zoals Magnit, Auchan, Dixy, Lenta, O’Key, Billa, Globus, Metro Cash & Carry en de X5 Retail Group een initiatief ondertekend om de prijzen op twintig ‘maatschappelijk relevante’ producten twee maanden lang te bevriezen.

Het is niet helemaal duidelijk welke producten precies onder de categorie ‘maatschappelijk relevant’ vallen, maar volgens de Russische nieuwssite RT.com gaat het allicht om onder meer rund, varken, lam, kip, vis, melk, suiker, zout, zonnebloemolie, granen, aardappelen, kool, wortelen en appels. (CNBC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content