Roubini: ‘Goudprijs zakt onder de 1.000 dollar’
Volgens Nouriel Roubini daalt de goudprijs tegen 2015 onder de 1.000 dollar, onder meer omdat landen met een zware schuldenlast hun goudreserves zullen verkopen om hun schulden te betalen.
Volgens Nouriel Roubini daalt de goudprijs tegen 2015 onder de 1.000 dollar, onder meer omdat landen met een zware schuldenlast hun goudreserves zullen verkopen om hun schulden te betalen. Roubini is de econoom die de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 met akelige nauwkeurigheid heeft voorspeld.
De econoom Roubini ziet de goudprijs niet meer toenemen. Integendeel, de ‘luchtbel’ van de afgelopen jaren zal uiteenspatten, waarschuwt Dr. Doom.
De goudprijs steeg van 800 dollar per ounce in 2009 tot ongeveer 1.900 dollar in het najaar van 2011. Voor veel economen en beleggers een reden om aan te nemen dat de goudprijs verder blijft stijgen, maar ze vergissen zich volgens Roubini. Hij somt in een essay zes oorzaken op waardoor de goudprijs – volgens hem – in 2015 onder de kaap van 1.000 dollar per ounce duikelt. Vandaag schommelt de prijs van het goud rond de 1400 dollar per ounce.
Kort samengevat:
1) Goud wordt algemeen beschouwd als een veilige belegging in tijden van economische, financiële en geopolitieke onzekerheid. “Maar zelfs in een somber economisch scenario, blijft goud een slechte investering,” schrijft Roubini. Op het hoogtepunt van de financiële crisis – in 2008-2009 – duikelde de goudprijs namelijk enkele malen naar beneden. “Goud is gewoonweg erg volatiel – met op- en neerwaartse bewegingen – wanneer de crisis op haar hoogtepunt belandt”.
2) Goud presteert het best wanneer het risico op inflatie hoog is. Door het buitensporige monetaire beleid van de centrale banken blijft de inflatie wereldwijd dalen. Hoge inflatie is in de nabije toekomst niet aan de orde.
3) In tegenstelling tot aandelen (dividenden) en obligaties (coupons) brengt goud niet meteen een rendement op . Nu de wereldwijde economie geleidelijk aantrekt, is het zelfs beter te beleggen in vastgoed dan in goud.
4) Met betere economische tijden in het vooruitzicht stappen de centrale banken mogelijk af van het soepel monetair beleid en de ‘nulrente’ om de economie aan te zwengelen. In dat geval stijgt de reële rente, wat dodelijk is voor goud.
5) Landen met een zware schuldenlast zullen hun goudvoorraden verkopen om hun schuldenput te dempen, wat de goudprijs drukt. Het bericht dat Cyprus een klein deel – 400 miljoen euro – van zijn goudvoorraad wilde verkopen, zorgde in april voor een koersval van 13 procent. Italië, dat door zijn gigantische goudvoorraad van ruim 130 miljard dollar weleens op hetzelfde idee zou kunnen komen, brengt allicht een verdere daling van de goudprijs mee.
6) Een aantal ‘uiterst conservatieve’ politici in de VS heeft het goud de hemel ingeprezen als buffer tegen de zogenaamde ‘samenzwering’ van de regering om het privé-vermogen in te palmen. Die houding heeft de goudprijs de hoogte ingejaagd. “Die fanatici geloven ook dat een terugkeer naar de goudstandaard onvermijdelijk is, omdat de dollar door de maatregelen van de centrale bank bedreigd wordt door hyperinflatie. Aangezien er geen sprake is van een samenzwering van de regering, de inflatie daalt en goud niet kan worden gebruikt als munt, zijn die argumenten niet langer van tel,” besluit Roubini. (BO/JVO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier