Recordbedrag op spaarboekjes

© belga

De Belgen hebben eind 2010 een recordbedrag van 172,4 miljard euro op een spaarrekening geparkeerd. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga maandag

In 2010 noteerden de zes grootste Belgische banken een toename met 25,2 miljard euro op de klassieke spaarrekening. Dat is een toename met 17 procent in vergelijking met een jaar eerder.

BNP Paribas Fortis zag het bedrag op de spaarrekeningen toenemen met +23,5 procent, Dexia met + 17,8 procent, KBC/CBC met + 3,34 procent, ING met +28,65 procent, en Deutsche bank met +4,3 procent. Kleinere banken als Argenta, Rabobank.be en Centea zien het spaargeld toenemen met respectievelijk +9,17 procent 10 procent en 8,4 procent.

Ondanks de forse toename blijken de groeicijfers minder spectaculair dan in 2009, maar de spaarboekjes blijven in ieder geval populair bij de modale Belg. Eind oktober 2010 bleek volgens berekeningen van de Nationale Bank (NBB) dat de Belgen in totaal 210 miljard euro op een spaarboekje hadden staan.

Een van de banken merkt op dat de spaarrekening nog altijd de formule bij uitstek is voor beleggingen op korte termijn. Veel mensen kiezen na de crisis en een volatiel beursjaar ook voor een veilige spaarformule in plaats van voor risicovolle beleggingen. Bovendien kenden alternatieven, zoals kasbons, een relatief laag rendement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content