Zo stel je je vermogen veilig als je later wilsonbekwaam wordt

© iStock

De nieuwe zorgvolmacht is heel populair en er zijn reeds 13.400 zorgvolmachten geregistreerd. Waarvoor dient een zorgvolmacht? Wat kost het? En is het goedkoper als een koppel dit in één akte laat opmaken?

Sinds 1 september 2014 kan je een zogenaamde zorgvolmacht opstellen om zelf te anticiperen op een eventuele toekomstige onbekwaamheid, zonder dat de vrederechter daarbij moet tussenkomen. Via een zorgvolmacht is het bijvoorbeeld mogelijk dat de ouders eerst aan elkaar en later aan de kinderen een volmacht geven om hun vermogen te beheren voor het geval ze later onbekwaam worden door dementie of een andere geestesziekte (‘wilsonbekwaam’).

Deze zorgvolmacht wordt bovendien geregistreerd in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL). De Koninklijke Federatie van Belgische notarissen houdt dit register bij. Uiteraard moet de volmacht geregistreerd worden in dat register op het moment waarop de volmachtgever nog volledig gezond van geest is.

Veiligheidshalve

Je geeft dus zo’n zorgvolmacht op het moment waarop je nog perfect geestelijk gezond bent, voor het geval je onbekwaam zou worden. Vaak wordt een zorgvolmacht dus veiligheidshalve opgemaakt, maar hoopt men uiteraard ze nooit nodig te hebben.

Goedkoper in één akte

De meeste notarissen rekenen tussen de 250 en 300 euro aan voor het opmaken van een volmacht en de registratie ervan in het centraal register.

Let wel, dit bedrag geldt per volmacht. Als jij en je echtgenoot elk een zorgvolmacht laten opmaken, dan zal dat, inclusief registratie, ongeveer 500 à 600 euro kosten. Echtgenoten die een zorgvolmacht in één akte laten opmaken, betalen slechts 300 à 350 euro, wat perfect mogelijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content