Zo kan je reageren als je huurder een aannemer aan jou laat factureren

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je huurder laat een aannemer een herstelling doen aan je huurhuis. Hij vraagt de aannemer de factuur naar jou te sturen. Moet je die dan betalen?

Als er kleine herstellingen nodig zijn aan je huurwoning zijn die in principe ten laste van je huurder. Grote herstellingen en herstellingen door slijtage zijn in principe voor jou als verhuurder.

Jij beslist wie je stuurt

Als er een grote herstelling moet gebeuren, moet je huurder je verwittigen. Je kan dan vervolgens een aannemer van je keuze langs laten gaan (of het probleem zelf oplossen als je voldoende handig bent). Het gebeurt echter maar al te vaak dat je huurder, als er zich een probleem voordoet, een hersteller opbelt en hem naderhand vraagt om de rekening naar jou als verhuurder te sturen.

Protesteer de factuur

Je hoeft dit niet zo maar te aanvaarden. Krijg je de factuur van de aannemer binnen, protesteer die dan. Stuur een kopie van de betwisting naar je huurder. Laat de aannemer weten dat je hem geen opdracht gaf voor de herstelling en dat hij zich maar tot de huurder moet wenden. Je kan meteen ook de noodzaak van de werken betwisten en laten weten dat je minstens met een andere aannemer zou hebben gewerkt.

Regel het in het huurcontract

Neem, om latere discussies te vermijden, in de huurovereenkomst een clausule op waarin je de huurder verbiedt om voor herstellingen die te jouwen laste zijn zelf een aannemer te gelasten. Een alternatief bestaat erin een lijst van aannemers waar je huurder een beroep op mag doen in het contract op te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content