Zo kan je na een ontslag vroeger weg bij je werkgever

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je werkgever je ontsloeg en je vond een nieuwe job, hoef je de opzegtermijn niet volledig uit te doen. Door een tegenopzeg te geven kan je vroeger weg.

Tijdens de opzegtermijn die je werkgever je geeft ga je solliciteren. Als je dan een nieuwe job vindt, wil je nieuwe werkgever allicht dat je zo snel als mogelijk bij hem in dienst treedt. Weet dan dat je je opzegtermijn veelal niet volledig moet uitdoen. Je kan namelijk een tegenopzeg geven.

Welke termijn moet je naleven?

De opzeggingstermijn bij een tegenopzeg hangt af van je ancienniteit. Hij bedraagt één week als je minder dan drie maanden anciënniteit hebt, twee weken als je tussen drie maanden en minder dan zes maanden anciënniteit hebt, drie weken bij een ancienniteit tussen zes maanden en minder dan een jaar en vier weken bij een ancienniteit van een jaar of meer.

Hoe ga je te werk?

Je moet de tegenopzeg geven op dezelfde wijze als deze waarin je een gewone opzeg zou geven. Je kan het dus doen door een deurwaardersexploot te laten betekenen aan je werkgever, hem een aangetekende brief te sturen of je werkgever het dubbel van de brief die je hem afgeeft voor ontvangst te laten tekenen. De tegenopzeg start op de maandag na de week waarin de kennisgeving plaatsvindt. Een model van tegenopzeg vind je hier.

Je werkgever kan zich niet verzetten

Elke werknemer die door zijn werkgever wordt ontslagen en die een opzegtermijn moet uitdoen kan zo’n tegenopzeg geven. Je werkgever kan er zich niet tegen verzetten. Je hebt zijn akkoord ermee niet nodig.

Partner Content