Wie beledigt op Facebook riskeert gevangenisstraf

© reuters
Jan Roodhooft Advocaat

Beledigende berichten posten op sociale media is riskant. Het kan je een gevangenisstraf opleveren.

Een bestuurder werd gecontroleerd door een politiepatrouille. Die stelde vast dat de man zijn gsm gebruikte terwijl hij reed. Tijdens de controle nam de man met zijn gsm een foto van de agenten en hun voertuig. Hij plaatste die op Facebook en noemde de agenten ‘smurfen’.

Enkele uren later werd hij opnieuw gecontroleerd, waarbij zich nagenoeg hetzelfde afspeelde. Ook daarna plaatste de bestuurder een foto van de agenten op Facebook, waarbij hij als commentaar schreef “’t Is terug van dat! De nieuwe shift smurfen volgen hun orders mooi op.”

Tegen de bestuurder werd een strafzaak opgestart voor cyberpesten. Hij werd veroordeeld en kreeg zelfs een gevangenisstraf met uitstel. De rechter wees erop dat de agenten geen toestemming hadden gegeven voor het nemen van de foto’s, dat er sprake was van beledigende commentaar en dat de Facebookpagina van de man openbaar was, en niet enkel toegankelijk voor zijn vrienden.

Wees voorzichtig met wat je op Facebook post. Als je te ver gaat, riskeer je niet enkel een burgerlijke procedure, maar ook strafrechtelijke sancties zoals geldboetes en zelfs een gevangenisstraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content