Wanneer moet je je elektrische fiets inschrijven?

© BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

Heb je een bromfiets, een lichte vierwieler of een elektrische fiets gekocht? In welke gevallen moet je je voertuig dan inschrijven?

Bromfietsen en lichte voertuigen die aan het verkeer deelnemen, moeten vandaag voorzien zijn van een speciale kentekenplaat. Dat is alvast het geval voor twee-, drie- en vierwielers met een maximumsnelheid tussen 6 en 45 km/uur. Voor vierwielers geldt een maximumgewicht van 350 kilogram in lege toestand (zonder eventuele accu’s).

Daarnaast gelden ook bepaalde voorwaarden op het vlak van cilinderinhoud of vermogen. Brommers (categorie ‘L1e’) mogen ofwel een verbrandingsmotor van hoogstens 50 cc ofwel een elektrische motor van 4 kilowatt hebben. Voor drie- en vierwielers (categorie ‘L2e’ of ‘L6e’) gelden vergelijkbare limieten.

Hoe aangifte doen?

Bij de aankoop van het nieuw of tweedehands voertuig krijg je een aanvraagformulier voor de inschrijving. Bezorg dit aan je verzekeraar (want je moet verzekerd zijn), en hij doet het nodige. De postbode bezorgt je de nummerplaat. Je betaalt hem daarvoor eenmalig 30 euro, maar je bent dan vrijgesteld van belasting op de inverkeerstelling (BIV) of verkeersbelasting.

Sommige voertuigen hoef je niet in te schrijven. Dat is het geval voor rijtuigen die uitsluitend bestemd zijn voor mensen met een lichamelijke handicap. Ook zelfbalancerende voertuigen (zoals Segways en hoverboards), elektrische autopeds, pocketbikes en voertuigen met een maximumsnelheid van 6 km/uur zijn vrijgesteld.

En een elektrische fiets?

Een elektrische fiets met trapondersteuning met een maximumsnelheid tot 25 km/uur en een vermogen van maximaal 0,25 kilowatt, moet niet ingeschreven worden. Ligt het vermogen tussen 0,25 en 1 kilowatt? Kijk dan naar het bijgeleverde gelijkvormigheidsattest: bij de vermelding van categorie ‘L1e-A’ hoeft een inschrijving evenmin, maar voor een ‘L1e’-voertuig moet het wél.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content