Wanbetaler Vlaamse zorgverzekering verliest niet langer recht op zorg

Jo Vandeurzen. © BelgaImage

Wie niet betaalt voor de verplichte Vlaamse zorgverzekering, wordt daar vandaag financieel voor gestraft op het moment dat hij zorg nodig heeft. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil die sanctie schrappen.

Wie niet jaarlijks 50 euro betaalt voor de Vlaamse zorgverzekering, krijgt daarvoor een boete. Hardnekkige wanbetalers worden gestraft op het moment dat ze de zorg nodig hebben en de kosten oplopen. Ze moeten dan de boete betalen en verliezen een deel van hun tegemoetkoming. Wie drie jaar niet betaalt, loopt 1.560 euro aan tegemoetkomingen mis.

Bevrijdende boete

Vlaamse ombudsman Bart Weekers wil dat de Vlaamse regering daar op tijd voor waarschuwt en pleit ervoor dat de boete “bevrijdend” werkt. “Het heeft weinig zin dat wie zijn boete betaalt nog het financiële duwtje voor niet-medische zorg te ontzeggen”, klinkt het. Vandeurzen zal naar aanleiding van die suggestie het boetesysteem hervormen. Dat schrijft De Tijd.

Wie drie keer zijn bijdrage niet heeft betaald, moet net zoals vandaag een boete van 250 euro betalen, maar verliest niet langer het recht op de financiële tegemoetkoming als hij zorg nodig heeft.

Wanneer de maatregel in werking treedt, is nog niet beslist. De Vlaamse regering moet er ongeveer 4 miljoen euro voor uittrekken en dat geld heeft Vandeurzen nog niet gevonden. De beslissing valt waarschijnlijk voor de zomer als Vandeurzen het decreet Vlaamse Sociale Bescherming aanvult met nieuwe onderdelen.

Partner Content