Voorlopig geen sancties tegen langdurig zieken
De federale regering voert voorlopig geen financiële sancties in voor langdurig zieken die aangepast werk weigeren of voor werkgevers die daar niet aan meewerken.
De strengere opvolging van langdurig zieken maakte deel uit van het akkoord rond de begrotingscontrole. Na de nachtelijke deal viel te horen dat via een systeem van vragenlijsten en gesprekken geoordeeld zou worden over een mogelijke reïntegratie. Wie weigert mee te werken, riskeert een deel van zijn uitkering te verliezen, klonk het.
Geen sancties
Voorlopig verandert er echter niets. Dat schrijft De Tijd. Het kernkabinet besliste na een discussie over de notificaties van het begrotingsakkoord om voorlopig geen sancties in te voeren. Eerst wordt een kans gegeven aan het akkoord dat de sociale partners hebben gesloten en geen sancties inhoudt.
Dit werd er afgesproken tijdens de begrotingscontrole:
Na akkoord communiceerde de regering dat ze werk zou maken van een responsabilisering van zowel de werknemers als de werkgevers. De werknemers zouden een deel van hun uitkering verliezen als ze weigeren opnieuw aan de slag te gaan en werkgevers zouden voor een bepaalde periode een deel van hun uitkering betalen. Tot dusver moeten ze enkel het gewaarborgd loon betalen (1 maand).
“Stok achter de deur”
In juli volgt een evaluatie in overleg met de sociale partners. Als dan blijkt dat de huidige regeling niet volstaat om het budgettaire doel te halen, volgt alsnog een systeem met sancties. Dit jaar zouden de hervormingsplannen voor langdurig zieken 122 miljoen euro moeten opbrengen.
Al maken Open VLD en N-VA meteen duidelijk dat ze nog een “stok achter de deur hebben.” “In de geheime ‘atomaschriftjes’ staat letterlijk dat een sanctie wordt ingevoerd als de beoogde opbrengst niet gehaald dreigt te worden. De regering wil tegen eind 2018 300 miljoen euro besparen op uitkeringen van langdurig zieken”, klinkt het bij de liberalen.
De N-VA hamert erop dat de regering werk moet blijven maken van langdurige zieken te begeleiden naar aangepast werk.(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier