Voor 243 miljoen euro leefloon uitgekeerd aan niet-Belgen in 2015

© BELGA

Vorig jaar hebben 44.836 niet-Belgen een leefloon gekregen. Dat is een kwart van het totaal aantal leefloners, goed voor alles samen 243 miljoen euro. Zo meldt Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas op basis van gegevens die ze opgevraagd had bij minister van Intergratie Willy Borsus.

Opgedeeld naar nationaliteiten gaat het grootste deel van de 243 miljoen naar de Marokkanen met 23 miljoen euro, gevolgd door erkende vluchtelingen (22 miljoen) en Congolezen (15 miljoen). Guineeërs ontvingen in 2015 meer dan 13 miljoen euro aan leefloon, Roemenen waren goed voor 10 miljoen euro.

Deens model

Pas wijst er ook op dat volgens het jaarverslag van de RVA blijkt dat ook daar een sterke oververtegenwoordiging is van immigranten. “Deze cijfers bewijzen andermaal dat de massa-immigratie ons sociaal stelsel ondermijnt. Het begrip OCMW van de wereld spelen, kan haast niet letterlijker”, stelt de Vlaams Belangster, die meteen ook “het fabeltje als zou immigratie garant staan voor het opvangen van de vergrijzingskost” naar de prullenmand verwijst.

Het Vlaams Belang-kamerlid pleit er dan ook voor om naar Deens voorbeeld een koppeling te maken voor migranten waarbij pas een sociale uitkering kan worden bekomen, nadat men een aantal jaar gewerkt heeft. “Men kan van de Vlaamse belastingbetaler, die in deze tijden al kapot belast wordt, niet verlangen dat hij bankautomaat voor sociale toeristen blijft spelen”, aldus Pas. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content