Vlaming wil werkloosheidsuitkering en leefloon koppelen aan sociale verplichtingen

© belga

De Vlaming lijkt in grote mate gewonnen voor het opleggen van sociale verplichtingen in ruil voor een werkloosheidsuitkering en leefloon. Dat blijkt uit een bevraging door onderzoekers van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) van de KU Leuven bij 1.182 Vlaamse kiezers in de maanden na de verkiezingen van 2014.

Zo vindt 73 procent van de ondervraagden dat langdurig werklozen gedwongen mogen worden zich te herscholen en staat 74 procent achter het idee om mensen met een leefloon te verplichten tot gemeenschapsdienst. Indien werklozen echter aantonen dat ze actief naar werk zoeken, mag de overheid volgens zowat 69,5 procent hen de uitkering niet ontnemen.

Recht op werkloosheidsuitkering

De publieke steun voor de werkloosheidsuitkering ligt gemiddeld genomen lager dan voor de pensioenen en de gezondheidszorg. Dat is volgens de onderzoekers allicht deels te verklaren door het feit dat iets meer dan een derde van de Vlaamse stemgerechtigden luiheid aanstippen als voornaamste oorzaak van werkloosheid en zowat 68 procent denkt dat het vaak tot zeer vaak voorkomt dat er misbruik gemaakt wordt van de werkloosheidsuitkering.

Vooral de kiezers van sp.a en in minder mate Groen willen significant meer sociale rechten en minder sociale plichten voor werklozen dan kiezers van N-VA, Open Vld en Vlaams Belang. Het CD&V-electoraat kiest voor de gulden middenweg. Vlamingen leggen ook meer nadruk op sociale plichten naarmate ze ouder worden. Mannen doen dat iets meer dan vrouwen.

Wat migranten betreft vindt 51,5 procent van de Vlamingen dat zij dezelfde uitkeringen verdienen dan de Belgen. Eens zij aan het werk zijn ziet 88 procent geen verschil tussen allochtone en autochtone werknemers. Toch stelt ook hier een meerderheid voorwaarden. Zo wenst 67 procent het recht op sociale voorzieningen voor te behouden aan migranten die zich aanpassen aan de Belgische levensstijl en 63 procent aan migranten die een betaalde job hebben. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content