Verkeersovertreding begaan? Bereken hier je boete

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Bestuurders die door het rood zijn gereden of geflitst zijn, kunnen sinds dit weekend hun verkeersboetes berekenen.

Internetondernemer Alexander Schmitt heeft samen met enkele partners boetecalculator.be in het leven geroepen. De site voorspelt op basis van een algoritme hoe groot de boete is en of de verkeersovertreders een gevangenisstraf of een rijverbod krijgen.

2500 uitspraken verzameld

Volgens Schmitt gaat boetecalculator veel verder dan andere websites die verkeersboetes berekenen. “Wat het algoritme en dus de boetecalculator onder meer uniek maakt, is dat bij de ontwikkeling en uitwerking ervan een beroep werd gedaan op een database met uitspraken van het Belgisch verkeersrecht”, meldt de initiatiefnemer in een persbericht. In samenwerking met een advocatenbureau heeft Schmitt 2500 uitspraken van het verkeersrecht verzameld.

Daarnaast houdt de tool rekening met het actuele vervolgingsbeleid per gerechtelijk arrondissement. Zo zal het team achter de website op regelmatige basis zijn oor te luister leggen bij de gerechtelijke arrondissementen.

Voorlopig kunnen wegmisbruikers een beroep doen op de calculator in het geval van een vluchtmisdrijf, overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol of drugs en negeren van een rood licht. Schmitz en de zijnen willen in de nabije toekomst de site nog verder uitbreiden.

Partner Content