Vanaf 2018 krijgen zieke zelfstandigen al na twee weken een uitkering

Maggie De Block en Denis Ducarme © belga

De federale regering heeft donderdag het licht op groen gezet voor de halvering van de carensmaand voor zelfstandigen. Concreet zullen zelfstandigen vanaf 1 januari 2018 al na twee weken een uitkering krijgen in plaats van na een maand. Dat hebben ministers van Sociale Zaken Maggie De Block en Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Denis Ducarme donderdag bekendgemaakt.

De halvering van de carensmaand is een maatregel uit het Zomerakkoord van de regering-Michel. Zelfstandigen die vandaag ziek worden, hebben momenteel pas recht op een ziekte-uitkering van het ziekenfonds na een maand, de zogenaamde carensperiode. Die periode duurt volgens de regering te lang. Daarom wordt de periode gehalveerd tot twee weken.

Minister De Block: ‘Door de carensperiode te halveren willen we onze zelfstandigen beter beschermen. Als zij straks ziek worden en daardoor niet meer kunnen werken, zullen ze dubbel snel als vandaag op financiële steun kunnen rekenen.’

Uit de prognoses blijkt volgens De Block en Ducarme dat de maatregel volgend jaar positieve gevolgen zal hebben voor 17.006 zelfstandigen. ‘14.172 zelfstandigen die langer dan één maand arbeidsongeschikt zijn zullen hun ziekte-uitkering twee weken vroeger ontvangen. 2.834 zelfstandigen die tussen de twee weken en één maand arbeidsongeschikt zijn zullen ook op een uitkering kunnen rekenen, terwijl ze in het huidige systeem geen uitkering zouden krijgen.’

De regering voorziet volgend jaar een budget van 9,4 miljoen euro voor de maatregel. Ondernemersorganisatie Unizo noemt de halvering van de carensmaand ‘een belangrijke stap vooruit’. ‘Hier hebben we vanuit Unizo hard op aangedrongen’, zegt Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder. ‘Die eerste carensmaand, waarin zieke zelfstandigen geen uitkering krijgen, werd in een recente Unizo-bevraging door 76 procent van de ondervraagden als ‘onrechtvaardig’ bestempeld. Terecht. Want in tegenstelling tot zelfstandigen krijgen werknemers onmiddellijk een uitkering’.

Partner Content