Van JOS-001 tot SPYDER: wat moet je weten over de gepersonaliseerde nummerplaat?

© Belga
Jan Roodhooft Advocaat

In het verkeer zie je geregeld voertuigen rondrijden met een gepersonaliseerde nummerplaat. Hoe vraag je die aan? Wat kost het en is elke combinatie zomaar toegelaten?

Sinds enkele jaren kan je een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen voor je wagen. Wat moet je daarvan weten?

Hoe vraag je het aan?

Als je overweegt zo’n kentekenplaat aan te vragen moet je vooreerst nagaan of de combinatie die je wilt nog beschikbaar is. Dit kan je navragen bij de DIV of nagaan via de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer onder de rubriek “mijn voertuig, mijn plaat”.

Is de combinatie nog beschikbaar dan kan je vervolgens op de website van de Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een document downloaden dat je moet invullen. Dit document vind je hier. Met dit document bied je je aan aan een DIV-loket.

Niet alles kan

Er zijn grenzen aan de combinaties waarvoor je kan kiezen. Zo moet de combinatie altijd minstens een letter bevatten. Kwetsende combinaties van beledigende, racistische of xenofobe aard zijn verboden. De plaat mag verder bijvoorbeeld ook niet beginnen met de gescheiden letters CD om verwarring met diplomatiek personeel te vermijden.

En de kostprijs?

Een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen kost heel wat geld. Je moet een bijdrage betalen van 2.000 euro. Bovenop dit bedrag moet je ook nog 30 euro betalen voor de productie en aflevering van de kentekenplaat. Wil je de nummerplaat sneller krijgen dan via de gebruikelijke procedure dan moet je nog 80 euro extra rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content