Tomorrowland zit zonder hoofdpodium, na de brand: wat betekent dat voor uw ticket?

De festivalgangers die intussen al aankwamen, weten nog niet wat ze vrijdag mogen verwachten.
De festivalgangers die intussen al aankwamen, weten nog niet wat ze vrijdag mogen verwachten.
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

Tomorrowland 2025 zal doorgaan na de brand die het hoofdpodium verwoestte, zo maakt de organisatie zich sterk. In welke vorm dat dan zal zijn, is nog niet zeker. Wanneer heeft een festivalganger al dan niet recht op (gedeeltelijke) compensatie?

Het festival begint vrijdag in het recreatiedomein De Schorre in Boom, de camping Dreamville in Rumst ging vanochtend om 10 uur al open voor de eerste bezoekers van Tomorrowland. Daar komen vandaag 38.000 festivalgangers toe. Zij weten op dit moment nog niet wat ze morgen mogen verwachten, na de verwoestende brand die het hoofdpodium vernielde. De steeds indrukwekkende main stage is hét pronkstuk van het dancefestival, er is volgens de organisatie jaren aan gewerkt.

De perimeter die was ingesteld rond het hoofdpodium, is ondertussen weg. Daardoor kan de organisatie nu technische werken uitvoeren en het uitgebrande podium afbreken. “We hebben de hele nacht gewerkt aan mogelijke oplossingen”, meldt de organisatie van Tomorrowland donderdagvoormiddag. Op Radio 1 klonk het vanochtend dat het te vroeg is om concreet te zeggen wat men zal ondernemen.

Wat zijn de rechten van mensen met tickets?

Dat roept de vraag op: is een Tomorrowland zonder zijn iconische main stage nog hetzelfde? En wat betekent dat voor uw ticket? Festivalgangers met een Full Madness Pass telden daar 304 euro voor neer.

Waar u als consument eventueel recht op kunt hebben, is op dit moment heel moeilijk in te schatten, zegt Laura Clays van de consumentenorganisatie Testaankoop. “Dat zal heel erg afhangen van de manier waarop het festival nog doorgaat. En dan nog is er geen eenduidige rechtsregel”, legt ze uit aan Trends.

“De main stage maakt een onderdeel van de beleving uit, maar nergens in het contract staat dat die feëeriek moet zijn en dat er maandenlang aan gebouwd moet zijn. Als Tomorrowland een festival kan aanbieden dat min of meer overeenkomt met wat vooropgesteld was – uiteraard in een andere vorm – dan heb je daar als consument niets tegen in te brengen.”

Redelijk zijn

Maar wat is dat dan, ‘min of meer overeenkomen’? Clays: “Het verhaal zou kunnen veranderen als er bijvoorbeeld erg veel dj’s geannuleerd moeten worden, omdat een en ander niet op een veilige manier kan doorgaan. Zonder hoofdpodium en de bekende kuil die daarvoor ligt, moet je uitwijken. Kan dat op een veilige manier? Of betekent het dat de line-up grotendeels geschrapt moet worden? Dan krijg je níet waarvoor je hebt betaald.”

Dat wordt dus cruciaal: in welke vorm kan het festival nog doorgaan en hoeveel verandering is er? Clays verwijst naar het voorbeeld van Rock Werchter, waar de headliners Kings of Leon en Sam Fender dit jaar afzegden. “Dat is niet voldoende om een compensatie te verwachten”, legt ze uit.

“Je moet altijd een redelijkheidsgrens trekken tussen wat is beloofd en wat de consument heeft gekregen. Waar die grens ligt, is moeilijk te zeggen. De voorwaarden stellen dat veranderingen in de line-up geen recht op terugbetaling geven. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Wat is elke dj waard in het geheel? Als consument zal je ervan moeten uitgaan dat de organisatie er alles aan doet om het best mogelijke alternatief te garanderen. Alles hangt dus af van wat er concreet voorgesteld wordt.”

Lees ook: ‘Je kunt alles verzekeren, maar het kost geld’

Lees ook: hoe Tomorrowland in 20 jaar groeide van 8.700 tot 400.000 bezoekers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content