Thuiswerkers krijgen een hogere vergoeding

© Getty Images/iStockphoto

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft de forfaitaire vergoeding voor werknemers die thuis werken opgetrokken.

De forfaitaire vergoeding voor werknemers die structureel thuiswerken, mag opgetrokken worden tot 122,01 euro per maand. Tot nu toe klokte dat bedrag af op 119,61 euro. Dat schrijft De Tijd. Die vergoeding, die wordt toegekend door de werkgever, moet onder meer de kosten voor verwarming, elektriciteit of klein bureaugereedschap dekken. Op die vergoeding moet bovendien geen socialezekerheidsbijdragen worden betaald.

De regels

Niet iedereen die thuis werkt heeft recht op zo’n vergoeding. De thuiswerkers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen eer ze daar een aanspraak kunnen op maken. Zo vereist de RSZ dat werknemers op regelmatige basis een gedeelte van hun arbeidstijd thuis presteren en dat ze daarvoor in hun woning een ruimte inrichten.

Werknemers die een werkplaats hebben bij hun werkgever kunnen enkel een vergoeding voor thuiswerk krijgen als ze dat regelmatig doen, bijvoorbeeld een keer per week.

De fiscus is overigens niet verplicht de administratieve instructies van de RSZ te volgen. “Maar in de praktijk stellen we vast dat de fiscus zich in het algemeen afstemt op het forfaitaire bedrag dat goedgekeurd is door de RSZ”, zegt het advocatenkantoor Claeys en Engels. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content