Studenten mogen tot 21.840 euro verdienen zonder fiscale gevolgen voor ouders

Na twee tijdelijke verhogingen in 2023 en 2024 werd onlangs een permanente regeling aangenomen: studenten mogen voortaan 650 uur per jaar werken onder het voordelige fiscale statuut. “Studenten mogen voortaan ook dubbel zoveel verdienen zonder fiscale gevolgen voor de ouders”, zegt minister van Financiën, Jan Jambon (N-VA) in Z-Nieuws. De studenten betalen wel belastingen op alle inkomsten boven 10.910 euro.
Update in de 9de paragraaf en toevoeging van reportage uit het Z-Nieuws onder de eerste paragraaf. Studenten kunnen voortaan een pak meer bijverdienen zonder dat hun ouders fiscale voordelen verliezen.
Studentenjobs zijn populair in ons land. De recentste cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) dateren van 2023: dat jaar waren er 632.672 jobstudenten aan de slag bij 72.617 Belgische werkgevers. De meeste verdienen iets bij tijdens weekends of vakanties. Volgens een bevraging van het uitzendkantoor Deltaworx doet één op de vier jongeren een studentenjob om een studie te betalen of in zijn levensonderhoud te voorzien. Dat kan een reden zijn waarom bijklussende jongeren gemiddeld 1,6 baantjes voor hun rekening nemen en dus voor meerdere werkgevers werken. (lees verder onder de video)
Een eigen rondvraag leert dat studenten bruto gemiddeld tussen 12 en 15 euro per uur verdienen. Verschillende factoren zoals de leeftijd, de ervaring, de sector en het type job spelen een rol. In de horeca liggen de uurlonen doorgaans tussen 11 en 13 euro, in de retail (zoals kledingwinkels en supermarkten) tussen 12 en 14 euro. In administratieve functies en gespecialiseerde baantjes kunnen jongeren zelfs 15 à 18 euro per uur verdienen.
Hoeveel uren mag je werken als student in 2025?
Een belangrijke troef van studentenarbeid is het voordelige statuut. Wie binnen bepaalde inkomensgrenzen blijft, betaalt slechts een beperkte socialezekerheidsbijdrage of ‘solidariteitsbijdrage’ van 2,71 procent op het brutoloon. Het nettoloon wijkt dus weinig af van het brutoloon. Het normale tarief voor werknemers is 13,07 procent. De limiet om dat voordelige statuut te genieten, is 475 uur per jaar. Vanaf 476 uur wordt 13,07 procent afgehouden van het brutoloon.
Omdat sommige studenten langer willen werken dan 475 uur, werd de grens in 2023 en 2024 opgetrokken tot 600 uur per jaar. Het ging om twee tijdelijke verhogingen die deel uitmaakten van de relanceplannen van de federale regering. De maatregel werd in 2025 niet verlengd, waardoor het maximum dit jaar was teruggezakt tot 475 uur.
Maar daar komt nu verandering in. Het federale regeerakkoord kondigde aan dat de jaargrens definitief zou worden opgetrokken tot 650 uur. Dat voorstel – meteen het eerste van de regering-De Wever – werd op 11 maart aangenomen door de Kamercommissie Sociale Zaken. Het moet nog worden voorgelegd aan de plenaire vergadering van de Kamer.
Zowel studentenorganisaties als de werkgevers waren vragende partij voor een definitieve uitbreiding van het wettelijke aantal uren dat een student mag werken.
De permanente verhoging van de jaargrens tot 650 uur komt er deels op verzoek van studentenorganisaties, die er een belangrijke maatregel in zien om de koopkracht van heel wat jongeren te versterken. Uit een enquête bij duizend studenten van de hr-dienstenverlener Randstad bleek vorig jaar dat zes op de tien studenten meer dan 600 uur per jaar willen werken.
Ook de werkgevers waren vragende partij voor een definitieve uitbreiding van het wettelijke aantal toegelaten uren. De ondernemersorganisatie Unizo stelt vast dat jobstudenten het hele jaar door cruciaal zijn voor een normale bedrijfsvoering. “Veel vacatures raken niet ingevuld, waardoor studenten een waardevolle aanvulling zijn om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen en de dagelijkse werking van bedrijven te ondersteunen”, zei voormalig gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche daarover.
Wat met de belastingen?
“Studenten die ten laste van hun ouders zijn, hoeven geen belasting te betalen op hun inkomsten, zolang die na afhouding van de sociale bijdragen de grens van 10.910 euro per jaar niet overschrijden”, weet Lies Denolf, juridisch adviseur van het kenniscentrum Liantis. “Verdienen ze meer, dan worden ze belast op de verdiensten daarboven. De vrijstelling geldt enkel als er geen andere belastbare inkomsten zijn dan het loon uit de studentenarbeid en voor zover er geen werkelijke beroepskosten vermeld worden op de belastingaangifte.”
“Tijdens zijn studie blijft een kind fiscaal ten laste van de ouders”, weet Lies Denolf. “Maar als de inkomsten van dat kind, bijvoorbeeld uit vakantiewerk, een bepaalde grens overschrijden, is dat niet langer het geval. De ouders moeten dan meer belasting betalen.” Minister van Financiën, Jan Jambon (N-VA), zei in een gesprek met Kanaal Z dat die grens verdubbelt tot 21.840 euro per jaar (zie video).
Denk aan de kinderbijslag
Voor de kinderbijslag – in Vlaanderen het ‘Groeipakket’ geheten – gelden andere regels. Ouders van kinderen die jonger zijn dan achttien, hebben daar altijd recht op. Maar in het jaar dat ze achttien en dus meerderjarig worden, veranderen de regels. Studenten die werken, komen nog tot hun 25ste in aanmerking voor het Groeipakket als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze mogen maximaal 600 uur per jaar werken met een studentenovereenkomst met verminderde sociale bijdragen. Ze mogen tot 80 uur per maand werken met een gewoon contract zoals voor uitzendwerk of een flexi-job, met een vast contract van bepaalde of onbepaalde duur, met een studentencontract zonder verminderde sociale bijdragen of een doctoraatsbeurs. Ze kunnen een zelfstandige activiteit uitvoeren, waarvoor geen bijdragen verschuldigd zijn als zelfstandige in hoofdberoep.
Nu de jaargrens wordt opgetrokken tot 650 uur, is de vraag: worden ook de 600- en 80-uurlimieten voor het Groeipakket aangepast? “Daarover is nog niets beslist, maar de verwachting is wel dat de Vlaamse regering ze eveneens zal wijzigen en harmoniseren”, zegt Leen Du Bois, de woordvoerder van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket. De maatregel kreeg ook al groen licht in de Kamercommissie Sociale Zaken. Hoeveel studenten verdienen, heeft geen invloed op de kinderbijslag, wel op de belasting.
Zelf opvolgen via Student@work
De permanente verhoging tot 650 uur per jaar is goed nieuws voor alle partijen. Die grens geldt voor het volledige jaar – ongeacht of de student enkel tijdens het academiejaar, in de zomervakantie of allebei werkt. De werkuren mogen ook vrij worden gekozen, zolang ze niet samenvallen met de lessen of andere schoolactiviteiten. Bij meerdere werkgevers aan de slag gaan, is geen probleem.
Via de app Student@work kunnen studenten checken hoeveel uren ze nog mogen werken. De teller wordt na de finale bevestiging aangepast aan de nieuwe jaargrens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier