Rampenfonds kreeg 14.500 schadedossiers binnen

© BELGA

Slachtoffers van elf recente natuurrampen, waaronder de Pinksterstorm van vorig jaar, konden tot eind september een dossier indienen bij het rampenfonds. In totaal blijken er nu zo’n 14.500 dossier ingediend.

De provincie Oost-Vlaanderen is koploper met 6.000 dossiers, dan volgt Antwerpen met 3.500 dossiers, daarna Brussel (2.000) en Vlaams-Brabant (1.200) met 3.200 en West-Vlaanderen met 1.800 dossiers.

Voor Limburg was er in deze periode geen ramp erkend, in Wallonië zijn er hoogstens een 50-tal dossiers ingestuurd omdat daar voor de erkende rampen de schade beperkt bleef. Dat blijkt uit cijfers die het Radio 2-programma “De Inspecteur” opgevraagd heeft.

Federale regering niet langer bevoegd

Het zal wellicht even duren voor die allemaal verwerkt zijn, normaal gezien wordt er in elk dossier een expert aangesteld en wordt dan bekeken welke vergoeding mogelijk is.

De federale ministerraad erkende begin april tien natuurrampen, waaronder ook de zware hagelstormen van 7, 8 en 9 juni 2014.

Door de zesde staatshervorming is de federale regering sinds 1 juli 2014 niet langer bevoegd voor de erkenning van natuurrampen, maar de rampen waarvan sprake dateerden nog van voor die datum. De Pinksterstorm is dus de laatste ramp die administratief afgehandeld en vergoed wordt door de federale overheid. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content