Mogen kinderen voorin zitten in de wagen?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Men zegt wel eens dat kinderen die jonger zijn dan 12 jaar niet voorin mogen zitten in de wagen. Maar is dat wel zo?

Je wil je baby, peuter of kleuter graag naast je voorin laten zitten in je auto. Of je tienjarige dochter wil daar zelf graag gaan zitten. Wat zegt de wet?

Het is toegelaten

Kinderen mogen wel degelijk vooraan zitten in de auto ongeacht hun leeftijd. Ze moeten wel vastgemaakt worden op de wijze dat de wet voorschrijft. Op die regel bestaat maar één uitzondering. Als de plaats in kwestie uitgerust is met een frontale airbag is het verboden het kind in een autozitje tegen de rijrichting in (met andere woorden naar achteren gericht) te zetten, tenzij de airbag uitgeschakeld is.

Correct vastmaken is nodig

Als je kinderen meevoert in je wagen moet je ze sowieso wel correct vastmaken. Dat geldt zowel als ze voor- als achteraan zitten. Neem je maar occasioneel eens een kind mee (je gaat bijvoorbeeld je kleinkind uitzonderlijk eens afhalen aan school), dan geldt een uitzondering op de regel. Als er dan geen geschikt kinderbeveiligingssysteem aanwezig is in de auto, mogen kinderen vanaf drie jaar toch met de gewone gordel vastgezet worden. Ze mogen dan wel niet voorin zitten.

Hou je je niet aan deze voorschriften, dan bega je een overtreding van de derde graad. De boete bedraagt 165 euro.

Hoe zet je ze vast?

Je moet kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter vervoeren in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Voor kinderen vanaf 1,35 meter heb je de keuze tussen de gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem. Het beveiligingssysteem dat je gebruikt moet voldoen aan de Europese normen. Meer info vind je op de site kinderenindeauto.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content