Moet je nog alimentatie betalen als je je kinderen niet te zien krijgt?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je ex-partner leeft de verblijfsregeling die je hebt met je kinderen niet na. Kan je in dat geval weigeren om nog langer de alimentatie voor je kinderen te betalen?

Je krijgt je kinderen, hoewel je daar recht op hebt op basis van een vonnis of overeenkomst, niet meer te zien. Moet jij in dat geval de alimentatie die je normaal moet betalen nog wel storten.

Het ene is het andere niet

De rechters zijn hierover duidelijk. Het is niet omdat je je kinderen niet meer te zien krijgt, dat je je betalingsverplichting kan opschorten. Je moet dus zowel de alimentatie als je bijdrage in de buitengewone kosten blijven betalen. Je kan al evenmin de betaling van de alimentatie die je aan je ex persoonlijk moet betalen inhouden.

Je kan een dwangsom vragen

Toch betekent dit niet dat je niets kan doen. Als je ex de overeengekomen of vastgelegde verblijfsregeling niet naleeft kan je namelijk aan de rechtbank vragen daar een dwangsom aan te koppelen. Per keer dat je ex dan weigert de kinderen mee te geven kan je deze dwangsom opeisen. Vaak is dit voldoende om je ex op betere gedachten te brengen.

Andere maatregelen

Je kan ook een strafklacht neerleggen. Het niet meegeven van een kind in strijd met een vastgelegde verblijfsregeling is nu eenmaal een misdrijf. Doe dan ook telkenmale je de kinderen niet meekrijgt aangifte bij de politie. In extreme gevallen zou je ook aan de rechter kunnen vragen de vastgelegde verblijfsregeling aan te passen en de kinderen meer bij jou te laten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content