Kinderen kunnen binnenkort minder erven van hun ouders

© Getty Images/iStockphoto

Ouders die geen contact meer hebben met hun kinderen kunnen hen niet volledig uit het testament schrappen. Open Vld wil de regels eind dit jaar versoepelen.

Een toenemend aantal mensen vraagt meer vrijheid bij het aanwijzen van een erfgenaam. Een studie van de Koning Boudewijnstichting van februari toonde al aan dat iets meer dan de helft van de Belgen zijn kinderen wil onterven. Dat is in ons land onmogelijk omdat de ouders, afhankelijk van het aantal kinderen, een deel van de erfenis moeten voorbehouden voor de kinderen. Wie bijvoorbeeld een kind heeft kan slechts over de helft van de erfenis vrij beschikken. Bij drie of vier kinderen is dat slechts 25 procent.

Hervorming erfrecht

De federale regering broedt al langer op een plan om daar iets aan te doen, maar concrete regels bleven uit. Nu voert Open Vld bij monde van Kamerlid Carina Van Cauter, de druk op om een hervorming van het familie- en erfrecht volledig uit te werken. Van Cauter wil onder meer dat ouders een kleiner deel van de erfenis moeten nalaten aan de kinderen. Een volledige onterving blijft weliswaar uit. Het Kamerlid wil zo de belangen van alle partijen vrijwaren.

De hervorming is ook goed nieuws voor de Belgen die geen kinderen hebben. Tot nu toe gaat een kwart van hun erfenis naar de ouders als ze voor hen sterven. Volgens het voorstel van Open Vld gaat die regeling volledig op de schop. Zij zullen het geld kunnen schenken aan wie ze willen.

De voorstellen stonden ook al in de hervormingsplannen van de toenmalige minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Ze kreeg haar plannen uiteindelijk niet door het parlement door onenigheid over de aanpassing van het huwelijksvermogensrecht. Bedoeling is dat de hervorming eind dit jaar nog rond raakt. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content