Jo Vandeurzen: ‘Kinderbijslag wordt dit jaar toch geïndexeerd’

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

Volgens het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wordt de kinderbijslag dit jaar alsnog geïndexeerd. Al lijken niet alle Vlaamse regeringspartijen daarvan op de hoogte te zijn.

Het Planbureau verwacht dat de zogenaamde spilindex in juli zal overschreden worden. Dat heeft alvast tot gevolg dat de sociale uitkeringen in augustus met twee procent worden opgetrokken, en de brutolonen van de ambtenaren in september. Maar dat betekent ook een automatische indexering van de kinderbijslagen in augustus. Dat heeft het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bevestigd aan De Standaard. Al komt dat nieuws als donderslag bij heldere hemel voor een een regering die in haar begroting geen rekening heeft gehouden met de indexering van de kinderbijslag.

‘Nog geen beslissing’

Het kabinet van Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) lijkt daarvan nog niet op de hoogte te zijn. ‘Er is nog niets beslist’, klinkt het. “discussies gaan voort.” Vorige week zat de regering al eens samen om te onderhandelen over een indexering van de kinderbijslag. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) lost geen woord.

Bovendien buigt de Vlaamse regering zich de komende weken over een hervorming van de kinderbijslag. Onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit voor een stevig hervorming van de kinderbijslag. Een van de ideeën van het IMF is om het kindergeld afhankelijk te maken van het inkomen.

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING België zei eerder al aan MoneyTalk.be dat de regering kan sleutelen aan de kinderbijslag. Al moet Bourgeois en zijn team er volgens hem wel voor zorgen dat dat het systeem rechtvaardig en billijk blijft. “Men kan moeilijk verantwoorden dat sommigen veel bijdragen, maar daar de facto weinig sociale rechten uit puren”, reageerde hij op de vraag of het een goed is om dergelijke uitkeringen degressief te maken. “Als de bijdragen progressief zijn, moet men er zich voor hoeden om de uitkeringen sterk degressief te maken, want dat zou de legitimiteit van het hele systeem onder druk kunnen zetten.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content