In veel fitnesscentra kan je je contract nog niet kosteloos stopzetten op doktersbevel

© iStock

De gedragscode voor fitnesscentra, die eind vorig jaar werd aangekondigd, blijft voorlopig een dode letter. “Als de sector de code niet aanvaardt, zullen we acties ondernemen”, zei minister van Consumenten Kris Peeters in ‘De inspecteur’ op Radio 2.

Wie omwille van medische redenen op doktersbevel niet langer mag sporten, moet zijn fitnesscontract voortaan kosteloos kunnen stopzetten of opschorten. Dat stond in een nieuwe gedragscode die de sectororganisaties in december ondertekenden op het kabinet van Peeters. Contracten mogen ook niet meer automatisch verlengd worden zonder dat de consument daarvan op de hoogte is.

Voorts moeten fitnessklanten steeds de optie krijgen om anders te betalen dan met een domiciliëring en moeten ze zelf kunnen kiezen hoe ze in contact treden met het fitnesscentrum. De sector heeft bovendien principieel toegezegd om een buitengerechtelijke regeling van geschillen te aanvaarden.

Bijkomende acties

“Men had mij voor de aankondiging gezegd dat zestig centra al hadden toegezegd, maar dat blijkt achteraf toch wat minder te zijn”, aldus Peeters. “We stellen wel vast dat de organisaties zich al meer gaan richten naar de gedragscode door bepaalde zaken te wijzigen.”

De minister wil er naar eigen zeggen alles aan doen om ook de grote fitnesscentra het document te laten ondertekenen. “De fitnessfederatie heeft de code samen met ons opgesteld, dus het is ook hun opdracht om tekst en uitleg te geven en om ervoor te zorgen dat alle leden de code ondertekenen. Ik wil de sector eerst zelf de kans geven om de code te aanvaarden en te respecteren, anders zullen wij bijkomende acties ondernemen.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content