‘Hogere eindejaarspremie voor uitzendkrachten’

© belga

Binnen de uitzendsector is er een akkoord voor een verhoging van de eindejaars- en syndicale premie. Dat meldt de christelijke vakbond ACV.

Concreet krijgt een uitzendkracht die een volledig jaar gewerkt heeft, een volledige dertiende maand. Het akkoord gaat onmiddellijk van kracht, aldus Piet Van den Bergh van de ACV-studiedienst.

“Het ACV zal nu een verbetering van de verplaatsingsvergoedingen voor uitzendkrachten op tafel leggen”, aldus Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV, in een persbericht. “Daarover willen we in 2017 een akkoord sluiten.” De eindejaarspremie bedraagt voortaan 8,33 procent van het verdiende jaarloon. Eerder was dat 8,27 procent. Het brutobedrag van de premie wordt dan verminderd met de RSZ-bijdrage van werknemers (13,07 procent) en met bedrijfsvoorheffing (23,22 procent).

Daarnaast wordt de syndicale premie verhoogd met 4 euro, van 100 euro naar 104 euro. Die premie wordt uitbetaald aan uitzendkrachten die lid zijn van een vakbond en voldoen aan de voorwaarden voor een eindejaarspremie, aldus de christelijke vakbond.

Hoe lang moet je gewerkt hebben?

Om recht te hebben op de eindejaars- en vakbondspremie, volstaat een tewerkstelling van 65 arbeidsdagen of, sinds dit jaar, van 494 uren tijdens de periode van 1 juli tot en met 30 juni. Die dagen en uren mogen bij meerdere uitzendkantoren en gebruikers gepresteerd zijn. Met het akkoord komen uitzendkrachten die lange dagen maken, ook sneller in aanmerking voor het recht op de eindejaarspremie.

“Uitzendkrachten in bijvoorbeeld horeca of transport die 10 uur per dag werken, krijgen na 50 dagen (494 uren) een eindejaarspremie in plaats van pas na 65 dagen”, aldus het ACV. Volgens Van den Bergh kwamen al ongeveer 100.000 uitzendkrachten in aanmerking voor die premie. “Dat zullen er nu een stuk meer zijn doordat de voorwaarden versoepeld zijn”, aldus Van den Bergh. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content