Helft bedienden in privésector krijgt variabel loon
De helft van de Belgische bedienden, kader- en directieleden in de privésector ontvangt een variabel loon. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf SD Worx. Het gaat vooral om bonussen, commissies of premies.
Het variabel loon is verbonden aan collectieve of individuele prestaties of omstandigheden, zoals vergoedingen voor ploegenwerk. Variabel loon is veruit het populairst (37%) in de vorm van bruto bonussen, commissies of premies. Andere vormen van variabel loon zijn niet-recurrente prestatiegebonden premies (18,1%) en warrants (5,1%). Een warrant geeft de eigenaar een optie om effecten te kopen.
“Vooral individueel prestatiegebonden variabel loon maakt in heel wat bedrijven deel uit van het strategisch loonbeleid”, zegt Brigitte Oversteyns, managing consultant reward bij SD Worx. “Ook de niet-recurrente prestatiegebonden premie voor teamgebonden prestaties, die nog geen tien jaar bestaat, wordt meer en meer populair. Nu al geniet 18 procent van de bedienden hiervan.”
Populair in chemische en pharaceutische sector
Variabele lonen zijn in het bijzonder populair in de chemische sector. Daar krijgt 81,2 procent van het personeel een dergelijke verloning. De pharmaceutische sector (74,6%) en industriële sector (58,8%)vervolledigen de top 3.
Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat voornamelijk ondernemingen die meer dan 1.000 mensen in dienst hebben een variabel loon in cash uitbetalen. In 42,2 procent van de gevallen is dat zo. Daartegenover staat wel dat de werknemers in die ondernemingen zelden een variabel loon krijgen gekoppeld aan prestaties (12,7%) en warrants (2%). Die vormen zijn in het bijzonder populair bij bedrijven met 100 tot 249 werknemers. In die ondernemingen krijgt 28,1 procent van de werknemers een eenmalige bonus gekoppeld aan de prestaties en 8,8 procent krijgt warrants.