FOD Economie krijgt minder financiële klachten

© iStock

De financiële cel van de FOD Economie heeft tijdens het eerste jaarhelft 150 klachten binnengekregen. Vorig jaar stond de teller op 390.

Cijfers van de FOD Economie leren dat de financiële cel van de overheidsdienst dit jaar ongeveer een kwart minder klachten heeft binnengekregen. In heel 2015 telde de financiële cel er 390. Dat schrijft De Standaard.

De meeste klachten kwam van Belgen die vinden dat ze ten onrechte geregistreerd staan als wanbetalers op de lijst van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank. Belgen komen op die zwarte lijst terecht als ze als wanbetaler geregistreerd staan. Dat betekent er ofwel sprake is van een betalingsachterstand van drie maanden van een krediet of een achterstand van minimaal drie maanden in de aanzuivering van het overschrijden van een kredietlimiet.

Financiële oplichting

De overheidsdienst stipt eveneen aan dat veel Belgen zich financieel laten oplichten. Ook dit jaar kreeg de economische inspectie opnieuw klachten binnen over buitenlandse oplichters die goedkoop krediet aanbieden via internet. De oplichters nemen meestal contact op met hun slachtoffers via Facebook en andere sociale media.

Nadat de slachtoffer een verzekeringspremie van bijvoorbeeld 1.000 heeft betaald, snijden de fraudeurs alle communicatielijnen door. Volgens de economische inspectie is het lastig om aanbieders van dergelijke leningen aan te pakken. Daarom benadrukt de overheidsdienst dat kredietnemers goed moeten nakijken of de kredietgever is opgenomen in de lijst met erkende verstrekkers van consumentenkrediet. Je kan die lijst raadplegen op de site van FOD Economie. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content