Fietsvergoedingen in vijf jaar meer dan verdubbeld

© iStock

Het bedrag dat als fietsvergoeding wordt uitgekeerd voor het woon-werkverkeer, is sinds 2009 meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Financiën.

In 2015 – het laatste jaar waarover Financiën de data al verzameld heeft – liep de totaalsom op tot 93,5 miljoen euro. In 2009 was dat nog maar 43,6 miljoen euro. Het aantal begunstigden steeg van 260.564 naar iets meer dan 406.000. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Voornamelijk populair in Vlaanderen

Uit de cijfers blijkt dat fietsen naar het werk vooral een Vlaamse aangelegenheid is. De overgrote meerderheid van de fietsvergoedingen wordt in het noorden van het land uitgekeerd. In 2015 ging het om 87,7 miljoen euro. De twintigers zijn voor het eerst de sterkst vertegenwoordigde groep. Voordien waren dat altijd de veertigers, maar zij moeten nu vrede nemen met de tweede plaats.

Meer vrouwen dan mannen vragen een tegemoetkoming aan, al strijken die laatsten wel meer geld op. Dat is wellicht te danken aan de langere afstand die zij afleggen.

De hoogte van de vergoeding wordt door de werkgever bepaald. De som is vrijgesteld van belasting als ze niet hoger is dan ­23 eurocent per kilometer. Werkgevers zijn niet verplicht ze te betalen, tenzij een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) erin voorziet.

Partner Content