Deze voorrangsregels gelden op een rondpunt

© Getty Images/iStockphoto
Jan Roodhooft Advocaat

Je rijdt met je wagen op een rotonde. Heb je dan altijd voorrang op het verkeer dat de rotonde wil oprijden? Welke spelregels zijn van toepassing als de rotonde meerdere rijstroken telt?

Het niet verlenen van de juiste voorrang is één van de voornaamste redenen van verkeersongevallen op een rotonde. Met welke regels moet je rekening houden?

Voorrang voor het verkeer op de rotonde

Automobilisten die zich al op de rotonde bevinden hebben in beginsel voorrang op het verkeer dat de rotonde wil oprijden. Er kan wel een andersluidende regeling van toepassing zijn op een concrete rotonde. Zo kan het verkeer bijvoorbeeld worden geregeld via verkeerslichten.

Op een gewoon rond plein (dat geen rotonde is) en waar geen verkeersborden staan om de voorrang te regelen, geldt gewoon de voorrang van rechts.

Meerdere rijstroken

Als er op de rotonde meerdere rijstroken zijn dan moet je als automobilist die zich op de rotonde bevindt (en die de rotonde wil verlaten) voorrang verlenen aan het verkeer dat op de rechterrijstrook rijdt. Het veranderen van rijstrook wordt nu eenmaal als een maneuver beschouwd.

Het volstaat dus niet om alleen maar je richtingaanwijzer te gebruiken en geen voorrang geven. Het is dan ook aangewezen om uiterst rechts te houden als je de eerstvolgende afslag moet nemen, hoewel dat geen echte verplichting is.

Vergeet de richtingaanwijzer niet

Bij het verlaten van een rotonde moet je je rechter richtingaanwijzer gebruiken. In de praktijk blijken heel wat automobilisten dit maar al te vaak te vergeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content