De voordelen van scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap

© iStock

Wie gehuwd is met scheiding van goederen verandert dit steeds vaker in scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap. Wat is het voordeel en wat kost een wijziging?

Eenvoudig om over te schakelen

Om de voordelen van scheiding van goederen en het wettelijk stelsel te combineren kiest wie gaat huwen de laatste jaren steeds vaker voor het stelsel van scheiding van goederen met een “beperkte gemeenschap”. Maar ook wie gehuwd is met zuivere scheiding van goederen schakelt steeds vaker over naar het stelsel van scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap. Eén eenvoudige notariële akte volstaat daarvoor en de opmaak van een inventaris is niet nodig.

Het voordeel

Het grote voordeel is dat je in hoofdzaak een stelsel van scheiding van goederen hebt (bv. als veiligheid naar je schuldeisers toe) en dat je zelf bepaalt welke goederen er precies in die beperkte gemeenschap komen.

Vaak zal men bijvoorbeeld de gezinswoning en de huisraad in deze beperkte gemeenschap onderbrengen en daaraan een keuzebeding koppelen, zodat de langstlevende echtgenoot deze goederen zeker in volle eigendom kan krijgen (als hij dat wil) bij het overlijden van zijn partner. Op die manier betaalt de langstlevende ook geen erfbelasting op de gezinswoning en inboedel in Vlaanderen en Brussel en is dit gedeeltelijk vrijgesteld in Wallonië.

Wat kost het?

De omschakeling van scheiding van goederen naar scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap met daaraan een keuzebeding gekoppeld, is een eenvoudige procedure waarvoor je notaris ongeveer 1.250 euro aanrekent. Naarmate je ouder wordt, kan je dan eventueel meer goederen naar deze beperkte gemeenschap “verschuiven” en zo je successieplanning optimaliseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content