Daarom horen fietsen niet thuis in de inkomhal van een appartementsgebouw

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Appartementsbewoners laten hun fiets of kinderwagen wel eens in de inkomhal, trappenhuis of gangen van een appartementsgebouw staan. Is dat toegelaten of kun je je daartegen verzetten?

Een van de medebewoners van het appartementsgebouw waar je woont, zet zijn fiets steeds weer in de inkomhal van het gebouw. Volgens hem is het nu eenmaal onmogelijk de fiets in zijn prive-appartement te zetten. En buiten loopt hij een risico op diefstal. Welke argumenten heb je om daartegen in te gaan?

Reglement van inwendige orde

In het reglement van inwendige orde binnen het gebouw kan een bepaling staan die het verbiedt om fietsen, kinderwagens en diens meer in de gangen of inkomhal van het gebouw te zetten. Houdt de medebewoner zich daar niet aan, dan kun je je richten tot de syndicus. Die kan de medebewoner aanmanen om zich alsnog aan de regels te houden.

Gemene delen

De inkomhal en gangen van het gebouw behoren tot de gemene delen. Als individuele eigenaar kun je daar niet zomaar mee doen wat je wil. Je eigen goederen stockeren in die gemene delen is in principe dan ook niet toegelaten. Ook zonder specifieke bepaling in het reglement van inwendige orde kan je buur zijn fiets dus niet zomaar in de hal zetten.

In heel wat gebouwen bestaat er overigens een speciaal lokaal waar fietsen kunnen worden gestald.

Brandveiligheid

Ook voor de brandveiligheid kan het plaatsen van hindernissen in de gemene delen van het gebouw problematisch zijn. Bestaat er een akkoord binnen het gebouw om toch fietsen toe te laten in de inkomhal, stem dan vooraf af met de brandweer wat wel en wat niet is toegelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content