1200 ontevreden klanten hebben al aangeklopt bij consumentenombudsdienst

© iStock

De Belgische consumenten vinden massaal hun weg naar de consumentenombudsdienst. In bijna drie maanden tijd hebben al 1200 misnoegde landgenoten een beroep gedaan op het aanspreekpunt.

De consumentenombudsdienst is op 1 juni opgericht om consumenten te helpen die nergens anders terecht kunnen met hun klachten. De ombudsman laat onder meer zijn licht schijnen over een slechte dienstverlening of aangekochte goederen die niet naar behoren werken.

Een op de vier klachten die de consumentenombudsdienst ontvangt gaat over de wettelijke garantieregeling. Dat schrijft De Tijd. Zo respecteren niet alle handelaars de garantie van twee jaar na levering van bijvoorbeeld meubels en koelkasten. Bij een defect zijn de verkopers vaak verplicht de verkochte goederen te herstellen of te vervangen als er binnen de garantieperiode gebreken opduiken.

ICT- en meubelsector

Vooral de ICT-, de bouw- en de meubelsector schieten tekort. Zo ontving de COD 180 klachten over de diensten van aannemers. Een honderdtal consumenten was ontevreden over de ICT-sector en zestig klanten hadden klachten over agressieve verkooppraktijken van meubelverkopers of de kwaliteit van de geleverde salons.

De ombudsdienst ontving ook een veertigtal klachten over de aankoop van tweedehandswagens en over de fitnesscentra. Op de site vertelt de COD een verhaal over een vrouw die een nieuw aangekochte beurtenkaart niet terugbetaald kreeg kort nadat de fitnesslessen stopgezet werden. Na bemiddeling door de ombudsdienst was het fitnesscentrum bereid de ongebruikte beurten terug te betalen.

De COD benadrukt op de site dat hij, net zoals andere ombudsdiensten, de consumenten enkel kan adviseren en helpen om tot een minnelijke schikking te komen. Het is belangrijk dat de misnoegde consumenten eerst contact opnemen met de betrokken onderneming. Bovendien heeft een aantal bedrijven een eigen klachtendienst, meldt de site. Meer informatie vind je op de site. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content