Recessie snijdt dieper in eurozone volgens OESO

© belga

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft zijn groeiverwachtingen voor de grote westerse economieën naar beneden herzien.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft zijn groeiverwachtingen voor de grote westerse economieën naar beneden herzien.

De wereldwijde groei zou dit jaar 3,1 procent bereiken, tegenover 3,4 procent bij de vorige prognoses van de OESO in november 2012.

‘ECB moet meer insapnningen leveren’

Voor de eurozone zou de recessie dit jaar dieper snijden, met een terugval met -0,6 procent tegenover -0,1 procent bij de vorige prognose.

De OESO roept de Europese Centrale Bank (ECB) op meer inspanningen te leveren om de economie in de eurozone te ondersteunen.

Geen groei voor België

Wat ons land betreft, zien de vooruitzichten er evenmin goed uit. In haar rapport schroeft de OESO de prognoses voor de Belgische economie voor dit jaar fors terug. Dit jaar wordt helemaal geen groei verwacht, bij een vorige prognose mikte de organisatie nog op een lichte toename van het bbp met 0,5 procent. Daarmee komt de OESO op dezelfde lijn als de Nationale Bank en de Europese Commissie. Volgend jaar mogen we ons verwachten aan een groei met 1,1 procent in vergelijking met 1,6 procent bij de vorige prognose.

Begrotingsdiscipline

Ondanks een sombere groeiprognose voor ons land, krijgt België goede punten voor de inspanningen die het heeft geleverd op het vlak van begrotingsevenwicht. “Een bijkomende besparing van 0,5 procent van het bruto binnenlandse product (bbp) in 2014, bovenop een structurele besparing van 1 procent bbp in 2013, ligt in lijn met de regeringsdoelstelling van een structureel begrotingsevenwicht in 2015”, luidt het in het OESO-rapport.

Japan doet het beter

In Japan, waar de centrale bank fors ingegrepen heeft, is de verbetering dan weer ‘spectaculair’, aldus de experts van de OESO. De groeiverwachting voor Japan dit jaar werd dan ook aanzienlijk opgetrokken, van 0,7 procent naar 1,6 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content