Quaden (NBB) mikt op 1,3 procent groei en belastingverhoging

© belga

De Nationale Bank (NBB) verwacht dat de Belgische economie in 2010 met 1,3 procent zal groeien en in 2011 met 1,7 procent. Dat is meer dan een eerdere prognose eind 2009. Gouverneur Quaden, die van de gelegenheid gebruikmaakte om zijn mandaat ter beschikking te stellen, gaf ook een aanzet voor belastingverhoging.

Volgens gouverneur Guy Quaden van de NBB is “de situatie in België bemoedigend”. De gouverneur wees er ook op dat de groei weliswaar boven het Europese gemiddelde blijft, maar “die prestaties van Europa blijven te bescheiden.”

De Belgische economie zou in 2010 vooral aangezwengeld worden door de export (+6,4 procent) als gevolg van het stevige herstel in de rest van de wereld. In 2011 zouden de binnenlandse bestedingen (+1,2 procent voor gezinnen) de belangrijkste groeimotor zijn. Ook de voorraden van bedrijven zouden in 2011 bijdragen aan de groei.

“2009 was het slechtste economisch jaar in decennia omdat de gezinnen bang waren voor hun vermogen en voor hun job”, aldus Quaden. “Voor 2010 verwacht men een lichte stijging van de consumptie en een lichte daling van de spaarquote.”

Door het systeem van de tijdelijke werkloosheid bleef de omvang van de werkloosheid in 2009 onder de verwachtingen. Er gingen 38.500 banen verloren. In 2010 zouden er nog eens 12.900 jobs sneuvelen, in 2011 8.200 banen bijkomen. Maar door de toename van de beroepsbevolking zal de werkloosheidsgraad blijven stijgen tot 8,3 procent in 2010 en 8,8 procent in 2011.

Belastingverhoging

Volgens Quaden bestaat er geen enkel saneringsprogramma waarbij een land ‘bepaalde ontvangsten’ niet moet zien te verhogen. Ons land ziet zich namelijk verplicht te saneren, aangezien het tekort op de begroting in 2010 5 procent van het bbp (bruto binnenlands product) zal bedragen en in 2011 zelfs 5,3 procent volgens de verwachtingen van de NBB. Dat is iets meer dan de berekeningen van het Planbureau, maar Quaden wees erop dat de Nationale Bank in dat verband enkel rekening houdt met al genomen maatregelen en niet met aankondigingen.

In overeenstemming met het stabiliteitspact moet het begrotingstekort beperkt worden tot 4,8 procent in 2010 en 4,1 procent in 2011. De doelstelling bestaat erin dat de Belgische begroting tegen 2015 in evenwicht is.

Behalve het snoeien in de uitgaven, moeten ook bijkomende fiscale lasten worden overwogen, vindt Quaden. De regering moet volgens hem besparen, “niet alleen om de financiële markten genoegen te doen, maar ook om de economische actoren (gezinnen en bedrijven) gerust te stellen.” Daar is de tijd volgens de gouverneur nu rijp voor, omdat er de volgende vier jaar in principe geen verkiezingen zijn.

Mandaat Quaden

Bij de toelichting van de groeicijfers kondigde gouverneur Quaden woensdag aan dat hij zijn mandaat afstaat als er een nieuwe federale regering wordt gevormd. Hij zou dat naar eigen zeggen al in maart 2009 hebben laten verstaan bij de aanvang van zijn derde termijn. Quaden, die binnenkort 65 jaar wordt, bendadrukte dat België in woelige financieel-economische tijden niet zonder gouverneur kan. ” Ik blijf mijn functies uitoefenen tot er een nieuwe regering aan zet is en dan stel ik mijn mandaat ter beschikking,” voegde hij eraan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content