Pleidooi voor publieke budgetbegeleiding

Een gebrek aan een financiële buffer en goede budgetplanning zorgen in tijden van crisis vaak voor financiële moeilijkheden. Moneytalk pleit voor meer intensieve vorming van de overheid in budgetplanning.


De erkende diensten voor schuldbemiddeling verdrinken in het werk. De recessie maakt voor veel gezinnen het almaar moeilijker om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. De betalingsachterstand van de Belgische gezinnen is in de eerste zes maanden van het jaar toegenomen tot een recordniveau. Volgens Vincent Van Quickenborne, Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, bedraagt de betalingsachterstand van de Belgen 1,8 miljard EUR. Dat is 4,4 % meer dan het afgelopen jaar.

Gebrek aan vorming
Dat de Belg over een te beperkte financiële kennis beschikt is al gebleken uit het rapport over de bevordering van de financiële kennis in België van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) in 2008. Daaruit blijkt dat de bevolking te weinig van de verschillende producten op de markt begrijpt, ondanks het ruime aanbod aan informatie. Zo ziet bijna de helft van de burgers ziet nog altijd de spaarrekening als enige beleggingsmogelijkheid en bezoekt slechts 35 % van de Belgen meer dan één bank vooraleer een financieel product te kopen.

Toch zijn veel Belgen zich bewust van hun ongeletterdheid in geldzaken. Daarom breekt Moneytalk een lans voor een financiële opvoeding op school. Dat er vraag is naar zo’n vorming, blijkt uit onze rondvraag. “Dat is nodig om de huidige overdracht van risico’s naar gezinnen en particulieren te kunnen opvangen”, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Overheid moet ondersteunen

De intentie van Febelfin om mee te werken aan de financiële opvoeding van de Belg is alvast een stap in de goede richting. Moneytalk juicht dat initiatief toe en pleit voor een concrete samenwerking met de overheid om de burgers een goede budgetplanning te leren. Ook dringt zich de invoering van economische vorming in het onderwijs op. Tenslotte moeten de advocaten een opleiding in schuldbemiddeling krijgen en is meer controle van de wet op het consumentenkrediet noodzakelijk. Zo raken we allen zonder kleerscheuren uit de nesten!

In Moneytalk van donderdag 24 september concrete tips voor budgetplanning en advies om uit de financiële moeilijkheden te geraken.

Eric Pompen en Ken Van Weyenberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content