Planbureau verwacht hogere economische groei

© TS

Het Planbureau heeft zijn prognose voor de economische groei in België opgetrokken. Zowel dit jaar als in 2018 zou de groei 1,6 procent bedragen, klinkt het. Er zouden in die periode ook 105.000 banen bijkomen.

In februari verwachtte het Planbureau dat de Belgische economie dit jaar met 1,4 procent zou groeien, na 1,2 procent in 2016.

“De Belgische economische groei trok, na een behoorlijk vierde kwartaal vorig jaar, verder aan in het eerste kwartaal van 2017”, stelt het Planbureau donderdag. “De conjunctuur zou zich ook de komende kwartalen gunstig ontwikkelen, aangedreven door de dynamiek van de binnenlandse vraag. Vooral de particuliere consumptie en de bedrijfsinvesteringen vormen een belangrijke groeimotor”, stelt het Planbureau.

Inflatie

“De Belgische inflatie, gemeten aan de hand van het nationaal indexcijfer van de consumptieprijzen, versnelde in 2016 tot 2,0 procent , onder andere door een forse toename van de elektriciteitsprijs die het gevolg was van de invoering of de verhoging van een aantal belastingen en heffingen en door de afschaffing van de zogenaamde ‘gratis kWh’ in het Vlaams Gewest”, zegt het Planbureau over de inflatie.

Volgens het Planbureau zou de onderliggende inflatie – mede door de daling van de loonkosten per eenheid product in de afgelopen jaren – dit jaar dalen. “Bovendien verdwijnt de opwaartse invloed van een aantal maatregelen op de inflatie”, klinkt het. De gezondheidsindex, die niet wordt beïnvloed door het prijsverloop van onder meer benzine en diesel, zou in 2017 en 2018 met respectievelijk 1,8 en 1,4 procent toenemen.

De nieuwe vooruitzichten kaderen in de voorbereiding van de begroting voor 2018.

Partner Content