Piqueur: ‘Faillissement Optima zal belastingbetaler zeker geld kosten’

© .

Hoewel minister van Financiën Johan Van Overtveldt het tegendeel beweert, is de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur ervan overtuigd dat het faillissement de belastingbetaler geld zal kosten.

‘Het faillissement van Optima Bank zal de belastingbetaler zeker geld kosten, maar het bedrijf is onterecht failliet verklaard’. Dat verklaarde de gewezen topman Jeroen Piqueur zondag in De Zevende Dag (één). Hij verwees naar het sociaal passief, de verbrekingsvergoedingen en een enkele faillissementen die nog zullen volgen nadat Optima Bank overkop ging.

In juni maakte minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich nog sterk dat de belastingbetaler en het garantiefonds niet zouden moeten tussenkomen bij het faillissement van Optima Bank.

Maar Jeroen Piqueur, grootste aandeelhouder en topman van de Optima Groep haalde zondag de ‘gevolgschade van het faillissement’ aan. ‘Het sociaal passief, de verbrekingsvergoedingen allerhande zullen een boedelschuld veroorzaken, waardoor het waarborg- en garantiefonds waarschijnlijk wel zal moeten tussenkomen.’

En ook voor de belastingbetaler zijn er volgens Piqueur gevolgen: ‘Dat is zo als een bedrijf van die omvang failliet gaat.’ Om hoeveel geld het gaat, kan Piqueur moeilijk inschatten. ‘Maar een direct gevolg is een werkloosheid van enkele honderden medewerkers. En als gevolg van dit faillissement zullen wellicht nog enkele faillissementen volgen waarbij dan het Fonds Sluiting Ondernemingen zal moeten tussenkomen.’

Vernietigend voor Nationale Bank

Piqueur herhaalde ook zijn uithaal naar de Nationale Bank, die hij eerder ook al in Knack ervan beschuldigde een volledig verkeerde voorstelling van de werkelijkheid gegeven te hebben, zowel over het feit dat de mensen massaal hun geld van de bank afhaalden, als dat directieleden hun rekeningen versneld leegmaakten. Het afbouwen van de spaarrekeningen was een bewuste strategie en dat twee directieleden respectievelijk 5.000 en 3.000 euro van hun privérekening afhaalden, gebeurde enkel omdat de rekening van Optima geblokkeerd was door de toezichthouder, waardoor de onkosten niet meer terugbetaald konden worden.

Jeroen Piqueur benadrukte nog dat er nooit bevoordeling is geweest door zijn politieke contacten. De commissie van de stad Gent of de parlementaire onderzoekscommissie zullen niets vinden, maakte hij zich sterk. Piqueur voelt zich ook niet schuldig door de hele affaire: ‘Als er iemand zich schuldig moet voelen tegenover de klanten, de aandeelhouders en de fiscus, dan zijn het de mensen die gedacht hebben dat ze er goed aan deden om Optima Bank failliet te laten gaan.’ (Belga/SD)

Oprichter en belangrijkste aandeelhouder Piqueur wordt beschuldigd van ‘zware onregelmatigheden’ bij zijn eigen Optima Bank, dat voor gefortuneerden financiële plannen opstelde en actief was als vastgoedmakelaar en bankier. Op 15 juni werd Optima Bank failliet verklaard.

In een exclusief interview met Knack begin juli wees hij elke verantwoordelijkheid hiervoor af: ‘Wat Luc Van den Bossche heeft gedaan, is not done’ .

Lees ook: hoe het bankavontuur van Optima faliekant afliep

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content