Piketty: ‘Investeer niet meer in fossiele brandstoffen’
De klimaattop einde deze maand in Parijs is een beslissend moment voor investeerders om hun investeringen weg te halen uit bedrijven in de olie-, gas- of steenkoolsector. Dat zegt de toonaangevende Franse econoom Thomas Piketty.
Volgens Piketty, auteur van de bestseller ‘Kapitaal in de 21 eeuw’, zijn er niet alleen ethische, maar ook wetenschappelijke en economische redenen om dat te doen. Investeerders halen hun geld beter weg omdat het businessmodel van de huidige energiebedrijven die fossiele brandstoffen winnen, niet langer te rijmen is met de “fysieke werkelijkheid”, zegt hij in een open brief in de Britse krant The Guardian.
“Dit is een zeldzaam en beslissend moment in de geschiedenis”, schrijft Piketty. “De wetenschap, ethiek en economie kruisen elkaar om een duidelijk marktsignaal te geven: in aanloop naar de COP21-top in Parijs zouden verantwoordelijke investeerders moeten desinvesteren uit fossiele brandstoffen.”
Weddenschap
Terwijl klimaatextremen en weerfenomenen records breken, blijft er nog steeds kapitaal vloeien naar de exploratie en toekomstige extractie van vuile energie, zegt de hoogleraar. “Die investeringen zijn eigenlijk een weddenschap op een toekomst waar grote hoeveelheden koolstof verwerkt kunnen worden – een weddenschap tegen het welzijn van de bevolking.”
Hij wijst erop dat die divestment-beweging snel aan kracht wint en nu al meer dan vierhonderd instellingen en tweeduizend investeerders heeft overtuigd om samen meer dan 2.600 miljard dollar weg te halen uit de olie-, gas- en steenkoolsector. Onder de meest bekende namen zijn onder meer het Noorse pensioenfonds, met 900 miljard het grootste ter wereld, en de Rockefellers met zo’n 860 miljoen dollar aan investeringen.
“In een tijd waarin de fossiele brandstofsector de focus zou moeten verleggen naar hernieuwbare energiebronnen, doet die precies het omgekeerde: nog meer nadruk leggen op steenkool, olie en gas”, besluit Piketty. “Maar tegelijk is schone, CO2-vrije energie in sneltempo concurrentieel aan het worden met vuile energiebronnen. Die recente politieke en economische veranderingen vallen samen met een dramatische verschuiving in de sociale zeitgeist. De klimaatverandering is nu een prioritaire bezorgdheid voor mensen geworden.” (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier